ГоловнаЕкономікаБізнес

Одеська митниця стала базовою для "горіхової мафії"

Заяви Гройсмана не вплинули на ситуацію з експортом горіхів.

Одеська митниця стала базовою для "горіхової мафії"
Фото: mirbelogorya.ru

Протягом останніх півроку Одеська митниця стала базовою для "горіхової мафії".

Про це свідчить розслідування видання "Бізнес Цензор".

У публікації наголошено, що за часів Віктора Януковича хабар за митне оформлення однієї машини з горіхами становив $12-16 тис. Гроші платили підконтрольним компаніям, які експортували горіхи від імені реальних виробників. Після зміни влади 2014 року кілька місяців волоський горіх експортували без хабарів, відкатів і фірм-прокладок, але потім нелегальний заробіток на експортерах відновився.

Їх почали схиляти до роботи через спеціальні "фірми-прокладки", які за окрему плату під своїм іменем відправляли волоський горіх на експорт.

Навесні 2016 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив силовим органам розібратися з "горіховою мафією".

Але як показує аналіз митної статистики про експорт волоських горіхів, ситуація не змінилася. Усі шість місяців експорт здійснювався за схемами, які працювали у 2015 році, а третину постачань від загальної кількості "модні" фірми здійснили вже після заяв голови уряду.

Особливістю експорту горіхів у першій половині 2016 року є те, що понад половина поставок очищеного волоського горіха була оформлена через Одеську митницю, яку очолює Юлія Марушевська - ставлениця губернатора області Міхеїла Саакашвілі. Водночас Вінницька митниця, на відміну від 2015 року, протягом шести місяців оформила лише кілька партій горіхів.

Загалом у січні-червні з України було експортовано 16,8 тис. тонн очищеного волоського горіха на 1 млрд гривень і 6,7 тис. тонн горіхів у шкаралупі на 170 млн грн.

Близько 95% експорту йде через прокладки, відповідно обсяг тіньового експорту склав 15,96 тис. тонн ядер горіхів і 6,37 тис. тонн у шкаралупі. Це 798 і 318 20-тонних вантажівок відповідно. З кожної машини очищених горіхів фірми-прокладки, які контролюються фіскалами, отримують по $9 тис., неочищених - по $6 тис. Тож за шість місяців 2016 року ці фірми зняли з експортерів горіхів $9,1 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram