ГоловнаЕкономікаДержава

Кабміну порадили не обмежуватися передачею Держгеокадастру у відання МінАПК

"Землі сільгосппризначення треба передати у власність ОТГ".

Кабміну порадили не обмежуватися передачею Держгеокадастру у відання МінАПК
Фото: Макс Требухов

Урядове рішення віддати Держгеокадастр у відання Мінагрополітики експерти вважають оптимальним на цьому етапі. Але розглядають його в контексті наступного обов'язкового кроку - поглиблення земельної децентралізації в інтересах об'єднаних територіальних громад (ОТГ).

Про це йдеться в статті "Держгеокадастр передали в МінАПК: чи будуть змінені функції" у виданні AgroPolit.

Проектний менеджер аграрної реформи Національної ради реформ Олег Проценко вважає, що крок уряду з перепідпорядкування Держгеокадастру аграрному відомству треба використати для стабілізації земельних відносин, завершення децентралізації в частині передачі повноважень місцевим радам і відкриття ринку із законодавчим підґрунтям.

"Землі сільгосппризначення треба передати у власність ОТГ. Цей ресурс має запрацювати на користь об'єднаних громад. У такому разі відпадає доцільність існування Держгеокадастру у статусі великого територіально розгалуженого ЦОВВ. В умовах децентралізації такий заклад має виконувати виключно функції ведення земельного кадастру і в жодному разі не політичні функції", - йдеться в статті.

Таким чином, на думку автора, вдасться подолати корупційні ризики земельного монстра.

"Для боротьби з корупцією в земельному відомстві необхідно вводити дистанційні адміністративні послуги. Адже комп'ютер хабарів не просить. Після введення цих технологій зникне потреба в наявності такої структури, як Держгеокадастр у нинішньому вигляді. Тому це відомство виглядає як структура з коротким інституціональним циклом. Її функціонал полягає виключно у веденні земельного кадастру", - йдеться у статті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram