ГоловнаЕкономікаБізнес

У Києві пройшов інноваційний агрофорум з фокусом на залучення інвестицій Пресс-релиз

8 черня 2016 р. відбувся «Український інноваційний агропромисловий форум '16» під патронатом Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Форум організований у рамках проведення XXVIII Міжнародної агропромислової виставки «АГРО 2016» в Національному комплексі «Експоцентр України» (просп. Глушкова, 1, 7-й павільйон, м. Київ). Організатор виставки - Міністерство аграрної політики та продовольства України. Організатор Форуму - A7 CONFERENCES, офіційні партнери Форуму - Міжнародна юридична фірма Dentons, будівельна компанія «AртБудСервіс», Київстар та ЖК «Orange Park».

У Форумі взяли участь Владислава Рутицька, заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції, Франсіс Маліж, керуючий директор ЄБРР в країнах Східної Європи і Кавказу, Олена Волошина, голова представництва в Україні IFC, Руфат Алімарданов, регіональний менеджер по Україні та Білорусі IFC, Томас Фреллесен, заступник голови Представництва Європейського Союзу в Україні, Шевки Аджунер, директор ЄБРР в Україні, Леонід Козаченко, президент Української аграрної конфедерації, Марина Міхєєва, генеральний директор ГК «Глобино», Андрій Заблоцький, керівник напрямку сільське господарство BRDO, Адам Мицик, партнер МЮФ Dentons, Юрій Прийма, директор департаменту з розвитку корпоративного бізнесу "Київстар", Ярема Ковалів, голова Державного агентства рибного господарства України.

У форумі взяли участь понад 350 осіб з 17 країн світу. Зокрема, представники вищого керівництва таких організацій, як ЄБРР, IFC, AgroGeneration, Case IH, FAO, Svarog West Group, KUHN, DuPont Pioneer, FAO, Platinum Arabia, Horizon Capital, Bayer, McKinsey&Co, Vimal, Райффайзен Банк Аваль, банк Авангард, Platinum Bank.

Агросектор - традиційно найпривабливіший напрямок для інвестицій унаслідок збереження експортного потенціалу, родючої землі і відносно недорогої робочої сили. Інвестиційний інтерес становлять як українське рослинництво, так і тваринництво. Однак перспективи вітчизняного АПК у світі не обмежуються зерном або маслом. Останнім часом Україна освоює нові ніші продовольчих товарів. Наші виробники не тільки відкривають для себе ринок ЄС, а й виходять на інші найбільші в світі продовольчі ринки - Китаю і Південної Азії. Отже, є підстави стверджувати, що в цьому році Україна залишиться в сфері уваги місцевих і міжнародних стратегічних і фінансових інвесторів, відзначили учасники форуму.

Владислава Рутицька, заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань євроінтеграції зазначила, що 2015 рік ознаменувався значним зростанням українських поставок сільгосппродукції в Китай. «Ми подолали бар'єр в 1,3 млрд грн сільськогосподарського експорту. Українські молочники також отримали можливість експортувати продукцію в Китай, але для них дуже важливе питання розвитку шляхів сполучення. Новий Шовковий шлях як стратегія співпраці з китайською стороною, крім транзитного потенціалу, передбачає можливість створення спільних підприємств або індустріальних парків для залучення китайських інвестицій в Україну. Адже наші китайські партнери зацікавлені інвестувати в спільні проекти в сфері сільського господарства. На сьогодні новий Шовковий Шлях - це взаємовигідні маршрути і економічні зв'язки, це створення економічного простору на ґрунті взаємовигідної співпраці».

За словами учасників форуму, локомотивом аграрна галузь стане за умови розвитку всіх напрямків, включаючи як нарощування виробництва сільгосппродукції, так і ступінь її переробки, а також впровадження інновацій. На ефективність виробництва продукції вплинуть реформи ринку землі та оподаткування, ціна нафти і розвиток альтернативної енергетики, а на розвиток переробки - фактори росту внутрішнього ринку, зміни стандартів споживання всередині країни і на зовнішніх ринках, існування системи стимулювання експорту з боку держави, - кажуть ключові гравці агроринку.

Франсіс Маліж, керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи і Кавказу зазначив: «За останні 10 років ЄБРР інвестував в агросектор України 1,7 млрд євро. Це найбільша інвестиція ЄБРР у вітчизняний АПК. Ми хочемо бачити, що створені умови для виходу української агропродукції на нові ринки - і не тільки ЄС, а й Азії. Ми можемо інвестувати у виробництво, обробку і в логістику. Ми віримо в майбутнє агросектора України».

Руфат Алімарданов, регіональний менеджер в Україні і Білорусі IFC наголосив: «Інновації - головна умова для перспективного розвитку агробізнесу. IFC інвестує в інновації та модернізацію. У найближчі 10 років конкуренція за світові інвестиції буде тільки зростати. І Україна може досягти успіху в цій гонці. Саме модернізація агросектору та інновації можуть збільшити додану вартість продукції, і ми готові підтримати Україну як шляхом надання прямого фінансування, так і у вигляді консультацій».

Елиав Белоцерковскі, Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні зазначив: «Запорука успіху ізраїльського сільського господарства - у взаємодії академіків з аграріями. У нас ця галузь - одна з найбільш наукоємних галузей економіки. У нас існує державна підтримка інновацій, тому близько 50% всіх нових технологій підтримуються на державному рівні. Ізраїль має обмежені водні ресурси. Тому кожен паросток отримує рівно стільки води, скільки йому потрібно, і весь процес регулюють комп'ютери. Отже, ми тут, щоб максимально поділитися своїм досвідом з Україною».

Крім того, учасники форуму відзначили: інвестори понесуть гроші в Україну за умови скасування мораторію на купівлю-продаж земель сільгосппризначення. Другий критерій, який міг би спростити прихід в український ринок іноземних коштів - стабільність податкового та валютного законодавства, гарантії прав власності. Також інвестори чекають на скасування валютних обмежень. Вони повинні бути впевнені, що в Україні в них буде можливість працювати комфортно, безпечно і вигідно.

Форум відбувся під патронатом Міністерства аграрної політики та продовольства України. Організатор Форуму - A7 CONFERENCES, ексклюзивний юридичний партнер - Міжнародна юридична фірма Dentons, Телекомунікаційний партнер - "Київстар", Стратегічний партнер - компанія «AртБудСервіс», виставковий партнер - ЖК «Orange Park». генеральний інформаційний партнер - "Інтерфакс-Україна", діловий ТВ-партнер - Перший діловий, генеральний радіо-партнер - "Голос столиці", генеральний медіа-партнер - ЛігаБізнесІнформ, ексклюзивний бізнес медіа-партнер - газета «Бізнес», ексклюзивний агро медіа-партнер - AgroNews, а також серед медіа-партнерів: "Перша Шпальта", телеканал «Бізнес», "Аграрний тиждень", АgroExpert, АгроПерспектива, AgroPortal, AgroReforms UA, "Компаньйон", Kyiv Post, LANDLORD, "Деловая столица", "Новий час", "Лівий берег", "Промисловість у фокусі", The Ukrainian Times, центр транспортних стратегій, Business Views, ABCnews, Інфоіндустрія, InVenture, "Будівельний журнал", Держзовнішінформ, УкрАгроКонсалт, HUBs, Капстроительство. За підтримки: MBA International, ACC, EBA, CUCC, KMBS, Рік Європи в Україні 2020 року, UBC, UVCA, Міжнародний інститут бізнесу, Українська аграрна конфедерація, Асоціація підприємств промислової автоматизації України, Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад, Спілка пасічників України, Аграрна біржа, World Translated.

Більше інформації - на сайті форуму: http://a7conf.com/agri

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram