ГоловнаЕкономікаБізнес

Першу чергу Дністровської ГАЕС повністю підключено до енергосистеми України

Третій гідроагрегат введено в промислову експлуатацію

Першу чергу Дністровської ГАЕС повністю підключено до енергосистеми України
Фото: bukinfo.com.ua

Усі три гідроагрегати першої черги Дністровської гідроакумуляційної електростанції, яка знаходиться у Чернівецькій області, підключено до енергосистеми України.

У п'ятницю в промислову експлуатацію було введено останній, третій гідроагрегат першої черги, повідомив у своєму твіттері прем'єр-міністр Володимир Гройсман, який приїхав з візитом на станцію разом з віце-прем'єрами Геннадієм Зубком і Володимиром Кістіоном.

Нагадаємо, будівництво третього гідроагрегату ГАЕС завершилося у грудні 2015 року, в березні 2016 року його запустили на холостий хід з номінальним оборотом. Його побудовали лише за два роки, тоді як перший гідроагрегат будувався 20 років - з 1989 до 2009 року. У 2013 році було змонтовано другий гідроагрегат і верхню водойму ГАЕС.

Дністровська ГАЕС є одним з найбільших інфраструктурних енергетичних об'єктів, який реалізовувався в Україні за останні роки. Завершення будівництва першої черги у складі трьох гідроагрегатів дозволяє енергетикам при заміщенні Дністровської ГАЕС енергоблоків ТЕС 200 МВт щорічно заощаджувати 125 млн. куб. м газу, а також понад 1 млн тонн вугілля.

Згідно з початковим проектом, Дністровська ГАЕС має складатися з семи гідроагрегатів загальною потужністю 2268 МВт у генераторному режимі і 2947 МВт у насосному, що ставить її на шосте місце у світі за встановленою потужністю. Перший гідроагрегат станції потужністю 324 МВт в турбінному і 421 МВт в насосному режимах введено в промислову експлуатацію наприкінці 2010 року. Станція працює в режимі "насос - турбіна" і може використовувати акумульовану в нічний час енергію для виробництва електроенергії під час пікових навантажень на мережу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram