ГоловнаЕкономікаФінанси

Попит на російські євробонди виявився "дутим"

Учасники ринку облігацій заявили, що розміщення "схоже на схематоз".

Попит на російські євробонди виявився "дутим"
Фото: expert.ru/Даниил Примак

Попит на єврооблігації, які 24 травня розмістила Росія, був "дутим", пише газета "Ведомости" з посиланням на джерела на ринку. Він більш ніж удвічі перевищив пропозицію - 7 млрд доларів, але насправді покупці не планували викуповувати всю свою заявку.

"Компанії подавали заявку на значно більшу суму, ніж збиралися купити. Ідея в тому, щоб щось отримати в умовах конкуренції: заявка на сто мільйонів, щоб отримати хоч один. А коли заявка затверджена, можна її і знизити", - розповів співрозмовник видання.

Близько 75% випуску придбали європейські, азійські й американські інвестори. Але в понеділок іноземних інвесторів майже не було в книзі заявок - через це було перенесено її закриття, тому учасники ринку припускають, що "іноземці" насправді пов'язані з Росією.

"Книгу формували три дні, організатори для чогось тримали її відкритою так довго, мабуть, важко було знайти іноземців. Схоже на схематоз, це могли бути російські іноземці - власне три дні і пішло, щоб перегнати гроші в США і проінвестувати", - припускає один зі співрозмовників газети.

Нагадаємо, в понеділок-вівторок Росія вперше з 2013 року вийшла на міжнародний ринок запозичень. Були розміщені 10-річні єврооблігації на $1,75 мільярда з прибутковістю 4,75% річних, з яких іноземні інвестори з Європи, Азії та Сполучених Штатів викупили близько 75%, а саме $1,3 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram