ГоловнаЕкономікаДержава

Заступник голови Держслужби зайнятості закликав роботодавців активніше звертатися за підбором персоналу

Кількість поданих вакансій у січні цього року була найнижчою за останні 15 років.

Заступник голови Держслужби зайнятості закликав роботодавців активніше звертатися за підбором персоналу
Фото: newdnestr.blogspot.com

Державна служба зайнятості змінила критерії в роботі і закликає підприємства звертатися до неї щодо підбору персоналу.

Про це заявив заступник голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Сергій Кравченко під час прес-конференції в Києві.

"Кількість поданих вакансій у січні цього року була найнижчою за останні 15 років, що призвело до дисбалансу на ринку праці - на одну вакансію претендувало 19 безробітних. Тому, за завданням міністра соціальної політики Павла Розенка, ми активізували процес реформи в межах своїх повноважень, не чекаючи відповідних законодавчих змін. Ми змінили підходи до роботи, відтак сьогодні найбільший рекламодавець служби зайнятості - це роботодавець. Служба має базу з понад півмільйона громадян, хто шукає роботу, тому закликаємо всіх роботодавців звертатися до центрів зайнятості для підбору персоналу", - зазначив Кравченко.

За його словами, однією з головних функцій служби зайнятості є підбір кадрів для роботодавців. Упродовж січня-лютого 2016 року служба укомплектувала майже 100 тисяч вакансій, тобто більш ніж 2000 громадян щодня знаходили роботу. Сьогодні база шукачів роботи служби зайнятості налічує 508 000 працівників, і роботодавець зможе без проблем знайти для себе гідного кандидата на роботу.

Крім підбору персоналу, роботодавець може отримати в службі зайнятості послуги з безкоштовної підготовки або перепідготовки безробітних за спеціальністю під його замовлення. Так, у відомстві служби зайнятості 11 власних центрів профтехосвіти, які навчають безробітних під конкретне замовлення роботодавців. Для прикладу, в січні поточного року служба зайнятості уклала угоду про безкоштовне навчання 400 швачок із числа безробітних на замовлення одного з найбільших підприємств легкої промисловості України. Упродовж 2015 року СЗ підготувала під замовлення роботодавців 33 тисячі фахівців за більш ніж 70 різних спеціальностях.

При цьому Кравченко наголосив, що, звертаючись до служби зайнятості, роботодавці можуть отримувати компенсацію сплати ЄСВ за створення нових робочих місць для працевлаштування окремих категорій населення. А в разі працевлаштуванні людей із числа внутрішньо переміщених осіб роботодавці можуть отримати компенсацію не тільки ЄСВ, а й заробітної плати впродовж 6 місяців (за умови працевлаштування такого безробітного на термін, що вдвічі перевищує термін виплати компенсації).

Упродовж 2015 року послугами служби зайнятості скористалося близько 200 тисяч роботодавців. Кравченко зазначив, що саме активізація роботи з роботодавцями допоможе вивести ринок праці з кризи і скоротити кількість безробітних в Україні.

Заступник голови ДСЗ зауважив, що зміни в пріоритетах роботи вже дало свої результати і на 1 березня кількість претендентів на одне робоче місце зменшилась до 13 осіб. "Разом із тим, затвердження Верховною Радою відповідних законодавчих змін, які дозволять створити Національне агентство зайнятості, розв'яже нам руки і дозволить поліпшити ситуацію на ринку праці набагато швидше, ніж це відбувається зараз", - наголосив Кравченко.

Нагадаємо, торік прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Міністерству соціальної політики розробити і направити на розгляд Кабінету Міністрів України законопроект про створення Національного агентства зайнятості, яке буде створено в рамках реформування Державної служби зайнятості. У грудні 2015 року міністр соцполітики Павло Розенко заявив, що робота над цим законопроектом завершена. За його словами, він проходить фінальне узгодження в міністерствах та інших центральних органах виконавчої влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram