ГоловнаЕкономікаБізнес

Через 2-3 роки Україна може втратити газовидобувну галузь, - експерт

Скорочення видобутку цього року може становити 1,5 млрд кубометрів.

Через 2-3 роки Україна може втратити газовидобувну галузь, - експерт
Фото: Макс Левин

Нинішні умови роботи газовидобувної галузі України в перспективі 2-3 років обернуться практично повним її знищенням. Про це в середу на прес-конференції заявив експерт з енергетичної безпеки Богдан Соколовський, пише РБК-Україна.

"Для розвитку української газовидобувної галузі необхідна підтримка держави. Але цього не розуміють. Не бачать, що від цього залежить енергобезпека України. Кому, скажіть, прийшло в голову встановити рентні платежі для газовидобувників на рівні вищому, ніж у Європі", - зазначив експерт.

За даними народного депутата Андрія Артеменка, скорочення видобутку газу в Україні цього року може скласти близько 1,5 млрд кубометрів. Причина - надмірні податки, які позбавляють українські газові родовища інвестиційної привабливості.

На думку експерта Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайла Гончара, першим етапом виходу з кризової ситуації може стати прийняття законопроекту №2120, спрямованого на стимулювання видобутку українського газу і залучення інвесторів у галузь.

Нагадаємо, законопроект №2120 передбачає внесення поправок у 252 статтю Податкового кодексу України. Згідно з документом, ренту при видобутку газу з покладів глибиною до 3,5 км знизять до 34%, для свердловин глибиною до 5 км - до 29%, а для надглибоких розробок глибиною понад 5 км - до 14%. За прогнозами провідної світової консультаційної компанії IHS CERA, це дозволить збільшити виробництво газу до 8,5 млрд м3 у 2025 році і 11 млрд м3 у 2035 році.

Законопроект підтримали в уряді, а також комітетах Верховної Ради з питань ПЕК, а також податкової і митної політики. Голосування щодо нього заплановано на 30 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram