ГоловнаЕкономікаДержава

Столичні чиновники тринькають тепло

У Київській міськадміністрації, схоже, не збираються заощаджувати

Столичні чиновники тринькають тепло
Фото: cit.ua

Вартість теплоенергії на обігрів наднормативних приміщень КМДА цієї зими загрожує перевищити мільйон гривень. На кожного чиновника всіх управлінських і комунальних структур столиці припадає в середньому по 34 кв. м робочої площі за норми у 6 кв.м.

Про це йдеться в публікації Gazeta.ua.

Громадська організація "Публічний аудит" напередодні початку опалювального сезону досліджувала використання енергоресурсів структурними підрозділами КМДА і зробила порівняльний аналіз відповідних теплозатрат. Встановлено, що внаслідок скорочень управлінських структур і кадрів, проведених в попередні роки, звільнено сотні квадратних метрів площ, які в зимовий період далі опалюють, причому на повну потужність.

Загальна площа опалювальних адміністративних приміщень - близько 37,6 тис. кв.м. Для обігріву цих площ в минулому опалювальному сезоні було потрібно 4610 Гкал, що коштувало 4 млн 799 тис. грн. Однак для виконання своїх функцій всім структурам КМДА достатньо 13 тис. 284 кв. м. Фактично наднормативні 64,7% площ опалювалися даремно, понад 60% тепла витрачено неефективно. Це тепло могло б зігріти 450 квартир площею по 50 кв. м кожна протягом всього опалювального сезону.

Приклад марнотратності – департамент культури КМДА, який займає площу у 10 тис. 330 кв.м. На одного співробітника тут припадає 158,9 кв.м (в департаменті працює 65 осіб). Це три середньостатистичні трикімнатні квартири у спальному районі Києва. Тобто на опалення лише одного департаменту культури даремно витрачається теплоенергія, якою можна обігріти понад 200 квартир. Втім, практично всі департаменти КМДА мають суттєві надлишки площ (15-50 кв. м на людину).

Така сама ситуація і в районних адміністраціях: наднормативно опалюється 39 тис. кв. м, або 48,6% приміщень. Це тепло, яке могли б отримувати 800 однокімнатних квартир.

Торік на опалення надлишків площ "відлетіло в трубу" 856,6 тис. грн (тариф на 1 Гкал для державних установ становив 638,25 грн). У майбутньому опалювальному сезоні, у зв'язку з підвищенням цін і подорожчанням енергоносіїв, "в трубу" загрожує полетіти понад мільйон бюджетних коштів. Адже кількість площ під структурами КМДА не зменшилася.

Часу для оптимізації робочих місць чиновників міської та районних адміністрацій, а також пошуку варіантів продажу або передачі в оренду надлишків площ (такий варіант міг би принести в міськбюджет мільйони гривень, адже більшість структур КМДА розташовано в центрі Києва, де ціна за 1 кв.м. вельми висока) практично не залишилося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram