ГоловнаЕкономікаДержава

Азаров лякає Росію відмовою від її газу

Прем'єр нагадав, хто найбільший покупець палива з РФ.

Азаров лякає Росію відмовою від її газу

Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що в разі збереження високих цін на російський газ Україна може взагалі відмовитися від його закупівлі.

"Подумайте, ви (Росія) зараз отримуєте тимчасові вигоди від тієї зрадницької угоди, але це тимчасові вигоди. Бо ви втратите найбільшого покупця вашого газу. Рано чи пізно настане такий момент, і взагалі у вас нічого купувати не будемо за такою ціною", - заявив він сьогодні в Кривому Розі.

Він зазначив, що Росія змушує Україну витрачати величезні кошти на енергоощадні технології та розвиток власного газовидобування. "Це давно назрілий, звичайно, захід, але його можна було б розтягнути в часі, а ми змушені зараз концентрувати ресурси на цьому", - поскаржився прем'єр.

Водночас Азаров упевнений, що з часом Україна вирішить газові проблеми з Росією. "Рано чи пізно ми, звичайно, цю проблему вирішимо... Якщо дивитися в перспективу наших взаємин, звичайно, між нами повинні бути на роки вперед, на десятиліття, на сотні років уперед відносини партнерські та дружні. І для нас це стратегія", - наголосив він.

Чому в нас газ найдорожчий у світі? Такий підхід несправедливий, і зовсім не зрозуміло, за що Україну карають такою ціною

— Віктор Янукович, Президент України

Нагадаємо, зараз ціна на газ для України перевищує $400 за тисячу кубометрів. Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко прогнозував, що ціна на газ у четвертому кварталі становитиме $432 за 1 тис. куб. м.

При цьому Росія обіцяє газ по $160, якщо Україна приєднається до Митного союзу. Утім в уряді стверджують, що не торгуються із цього приводу.

Цьогоріч Україна в особі НАК "Нафтогаз України" планує закупити в Росії 27 млрд кубометрів газу. У зв'язку з дорожнечею російського палива країна веде активну роботу з диверсифікації джерел газу - активізовано проекти з видобутку власного газу (2011-го видобуток становив близько 20 млрд кубометрів), тривають переговори про імпорт зрідженого газу (перші обсяги можуть надійти 2014-2015 року) і реверсні постачання газу з Європи (вже зараз існує можливість приймати 5 млрд кубометрів газу на рік).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram