ГоловнаЕкономікаФінанси

Fitch радить не перестаратися з гнучкістю курсу гривні

Агентство наводить як приклад Росію.

Fitch радить не перестаратися з гнучкістю курсу гривні
Фото: sostav.ru

Цілком гнучкий курс гривні може нашкодити кредитоспроможності України, сказано в прес-релізі рейтингового агентства Fitch.

Агентство нагадує, що Україна в середньостроковій перспективі має намір збільшити гнучкість курсу відповідно до рекомендацій Міжнародного валютного фонду. "Це може допомогти стримувати інфляцію на низькому рівні, скорочувати доларизацію і ризик фінансової нестабільності, стимулювати експорт і забезпечити запас міцності в разі зовнішніх шоків", - зазначають в агентстві. Fitch наводить як приклад Росію, яка, на думку агентства, завдяки гнучкому курсу рубля зараз краще готова до погіршення світової ситуації порівняно з 2008 роком.

Водночас агентство говорить про ризики швидкого переходу до цілком мінливого курсу гривні. "У разі повністю "плаваючого" курсу існує ризик його надмірного підвищення, що потенційно може спричинити збільшення інфляції і вартості запозичень, а також зростання зовнішнього боргового навантаження на шкоду кредитоспроможності", - вважає Fitch.

Нагадаємо, Fitch припускає, що до кінця року гривня може впасти на 10%. Водночас в агентстві не вірять у швидку девальвацію, як у 2008 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram