ГоловнаЕкономікаДержава

Визначено найскандальніші тендери Бойка

На держзакупівлях оточення міністра отримало 5,5 млрд грн.

Визначено найскандальніші тендери Бойка
Фото: Макс Левин

За той час, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості очолює Юрій Бойко, його оточення виграло тендери на 5,5 млрд грн.

Видання Forbes.ua визначило серед них п'ять найскандальніших угод.

У їх число увійшов продаж вугілля "ДВ нафтогазовидобувної компанією" харківської ТЕЦ "Есхар" на 700 млн грн 2011 року. Через низку компаній "ДВ нафтогазовидобувна компанія" пов'язана з Сергієм Винокуровим, який підпорядковується Бойкові як керівник компанії "Укртрансгаз".

Інше підприємство - торговий дім "Євротрубпласт" - за Бойка зумів продати облгазам труб на суму 850 млн грн. Директор компанії входить в оточення міністра з 2004 року, коли став заступником одного з департаментів "Нафтогазу".

Не чужа Бойкові компанія "Укренергомонтаж" виграла тендери на 3,7 млрд грн, отримавши підряди на реконструкцію кількох підстанцій, потрібних для будівництва ЛЕП від атомних електростанцій до великих міст. У дружини одного із засновників "Укренергомонтажу", Антона Чернецова, навіть є спільний бізнес з дружиною Бойка - торгівля паливом.

Тендерний улов хімічної компанії "Бензол" видання оцінило в 200 млн грн. Підприємство продає вибухівку, а серед її покупців - Східний ГЗК, що знаходиться в підпорядкуванні Міненерговугілля, і Рубіжанський завод "Зоря", директором якого багато років працював Бойко. "Бензол" став фаворитом цих підприємств після того, як Бойко став міністром.

Ще одним підприємством став "Трускавецькурорт". 2012 року він одержав від Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності близько 90 млн грн. "Трускавецькурорт" опосередковано пов'язаний з уже згаданим Сергієм Винокуровим.

Нагадаємо, витрати держави на держзакупівлі за перше півріччя становили 81,4 млрд грн, за 2011 рік - 136 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram