ГоловнаЕкономікаДержава

Янукович підписав скандальний закон про держзакупівлі

Громадські діячі кажуть, що це призведе до зростання корупції під час закупівель.

Янукович підписав скандальний закон про держзакупівлі
Фото: Макс Левин

Президент Віктор Янукович підписав закон № 9634 про виведення держпідприємств із-під обов'язкової дії тендерних процедур Закону "Про здійснення державних закупівель", повідомляє його прес-служба.

Із Господарського кодексу виключаються норми, за якими державні підприємства використовують тендерні процедури під час закупівлі товарів і послуг. Також із кодексу виключено пункти, які зараховують під дію закону про держзакупівлі комунальні підприємства та господарські товариства, контрольний пакет акцій (або частки у СФ) яких належить державі.

Ідеться про більшість тендерів: 2011 року на частку держпідприємств припадало 250 млрд грн із загального числа закупівель на 325 млрд. Закон про держзакупівлі тепер поширюється лише на малу частину тендерів - на кошти державного та місцевих бюджетів, позабюджетних державних фондів, а також кошти кредитів міжнародних фінансових організацій, залучених під держгарантії.

Раніше громадські організації критикували закон про державні закупівлі. Один із засновників антикорупційного проекту "Наші гроші" Юрій Ніколов говорив, що "різниця вавтості під час держзакупівлі та ринковою ціною товарів і послуг становить у середньому 25%. Після затвердження закону № 9634 ця корупційна дельта може зрости до 30%". Тобто, на його думку, крастимуть під час закупівель іще більше.

"Якби цей закон діяв раніше, то ми не дізналися би про спробу держкомпанії закупити межеві кілочки для розмежування земельних ділянок на загальну суму 5 млрд грн (тендер скасували), про закупівлю малини по 672 грн за кг для чиновників або про оренду вертольоту Agusta для Президента", - написав Ніколов.

Закон розширює перелік видів закупівель, які не підпадають під його дію (придбання та оренда землі та нерухомості, послуги, що надаються для здійснення емісії або купівлі-продажу цінних паперів, навчання в зарубіжних вузах, низка закупівель для організації та здійснення гастролей і фестивалів національного рівня, а також для забезпечення діяльності спортивних збірних країни). Окрім того, збільшується перелік умов, які дають право змінювати умови договору після підписання (але до початку поставок).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram