ГоловнаЕкономікаДержава

"Чорноморнафтогаз" запускає після капремонту бурову установку "Сиваш"

Буріння на газоконденсатному родовищі планують почати в найближчі тижні.

"Чорноморнафтогаз" запускає після капремонту бурову установку "Сиваш"

Великий український видобувач газу державне акціонерне товариство "Чорноморнофтегаз" після проведення капітального ремонту вводить в експлуатацію самопідйомну плавучу бурову установку (СПБУ) "Сиваш".

Про це йдеться в повідомленні "Чорноморнафтогазу" з посиланням на заступника голови "Чорноморнафтогазу" Олександра Кацуба в Сімферополі.

"СПБУ "Сиваш" приступить до буріння на Штормовому газоконденсатному родовищі в найближчі тижні", - сказав О.Кацуба.

Згідно з повідомленням, після капремонту "Сиваш" приступить до буріння свердловини №44 Штормового родовища з прогнозними дебітом 120-130 тис. куб. на добу.

У майбутньому СПБУ буде переведена на Губкинську площу, де пробурить одну свердловину, а потім приступить до розвідувального буріння на Суботинському нафтовому родовищі Прикерченського шельфу.

"Необхідність проведення капітального ремонту "Сиваша" була обумовлена терміном його служби", - зазначив Олександр Кацуба.

Як наголошується в повідомленні, це найстаріша самопідйомна плавуча бурова установка ДАТ "Чорноморнафтогаз", вироблена 1977 року.

"Тому після приходу на ДАТ нової СПБУ "Петро Годованець" з'явилася можливість капітально відремонтувати "Сиваш", не знижуючи темпи освоєння Чорноморського шельфу. Ремонт і часткову модернізацію "Сиваша" дозволили продовжити експлуатацію СПБУ-ветерана", - підкреслив Кацуба.

Дві інші СПБУ "Чорноморнафтогазу" - "Таврида" і "Петро Годованець" працюють відповідно на Архангельському і Одеському родовищах.

Четверта СПБУ "Чорноморнафтогазу" - "Незалежність" (придбана наприкінці 2011 р.) приступить до роботи на шельфі наприкінці поточного року.

Як раніше повідомляли, в січні-вересні 2012 року Державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз" збільшило видобуток природного газу порівняно з аналогічним періодом минулого року на 14,7% або 108 мільйонів кубометрів. Всього за дев'ять місяців було видобуто 843 мільйони кубометрів. У липні-вересні "Чорноморнафтогаз" видобув 300,9 мільйона кубометрів, що на 18,2% або 46 мільйонів кубометрів більше, ніж за аналогічний період 2011 року.

Довідка. ДАТ "Чорноморнафтогаз" входить до складу НАК "Нафтогаз України" і спеціалізується на розвідці і видобутку нафти і газу в акваторії Чорного і Азовського морів.

На сьогодні на шельфі Чорного і Азовського морів та в сухопутній частині Криму "Чорноморнафтогаз" розробляє 3 газоконденсатні, 6 газових і 1 нафтове родовище.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram