ГоловнаЕкономікаДержава

Депутати відмовилися запроваджувати паспортизацію земель

Законопроект мав на меті контролювати родючість ґрунтів.

Депутати відмовилися запроваджувати паспортизацію земель
Фото: job-sbu.org

Верховна Рада не змогла ухвалити законопроект, запропонований Кабміном, який передбачав запровадження агрохімічних паспортів земель.

За нього проголосували тільки 190 депутатів за мінімально необхідних 226.

Законопроект, зокрема, пропонував прописати, що агрохімічну паспортизацію земель проводять із метою державного контролю за зміною показників родючості і забруднення ґрунтів на землях усіх категорій і вона є обов'язковою в разі зміни їхнього цільового призначення.

У агрохімічних паспортах планували вказувати початковий і поточний рівень поживних речовин у ґрунті, рівень забруднення (засмічення), показник родючості ґрунтів (за основними природними властивостями), показник родючості ґрунтів після поліпшення їхньої якості.

Також передбачалося, що заходи паспортизації фінансуватимуть коштом державного бюджету, місцевих бюджетів, а також коштом землевласників і землекористувачів.

Проект закону передбачав для відображення стану ґрунтів, зокрема їхніх властивостей, скласти карти ґрунтів України, Криму, областей, районів, міст, районів у містах, селищ і сіл.

Окрім того, планувалося встановити вимоги до охорони ґрунтів під час ведення господарської діяльності, вимоги з охорони ґрунтів від виснаження, пересушування, вимоги до відтворення деградованих ґрунтів та інші, а також визначити порядок державного контролю у сфері використання ґрунтів та охорони їхньої родючості і відповідальність за порушення законодавства в цій сфері.

Нагадаємо, за оцінками експертів, через ерозію ґрунтів Україна щороку втрачає $10 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram