ГоловнаЕкономікаБізнес

США підозрюють найбільший банк Європи у шахрайстві

Керівництво банку було "в курсі" численних порушень, йдеться в документах американських чиновників.

США підозрюють найбільший банк Європи у шахрайстві
Фото: EPA/UPG

Один з найбільших у світі і найбільший у Європі банківський холдинг HSBC (в Україні він, щоправда, представлений лише невеликим офісом у складі двох осіб) опинився в епіцентрі скандалу у США. Американські чиновники підозрюють банк у масштабному відмиванні грошей і посередництві в обслуговуванні сумнівних транзакцій, які можуть бути пов'язані з терористичною діяльністю і наркоторгівлею.

До рук Reuters потрапили конфіденційні документи наглядового органу, згідно з якими підозріла активність тривала ще з 2005 року, причому з документів випливає, що керівництво банку було "в курсі" численних порушень положення про банківську таємницю, підозрілих транзакцій, але заплющувало очі на це і навіть фальсифікувало звітні дані, щоб прикрити цю діяльність.

Під підозру регуляторів банк потрапив ще 2003 року, і тоді керівництво банку найняло державного представника для нагляду за власними операціями, проте впродовж 2008-2010 років було виявлено тільки одне порушення, пов'язане з махінацією з медичним страхуванням.

Зараз проти банку проводять розслідування за низкою звинувачень, які тримали в секреті. З документів випливає, що федеральні прокурори вели з керівництвом банку переговори про позасудове закриття справи, яка передбачала виплату астрономічної компенсації. Тепер же справа, радше за все, потрапить під нагляд преси і, судячи з тривалості та масштабності незаконних дій HSBC, може стати найбільшим викриттям іноземного банку на території США.

Нагадаємо, HSBC практично повністю згорнув свою діяльність в Україні 2010 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram