ГоловнаКультура

Член експертної комісії при Мінкульті пояснив перенесення термінів конкурсу щодо Венеційської бієнале

"З боку міністерства культури немає комунікації", - вважає експерт.

Член експертної комісії при Мінкульті пояснив перенесення термінів конкурсу щодо Венеційської бієнале
Украинский павильон на Венецианской биеннале-2017
Фото: Facebook / Dallas Contemporary

Один з членів експертної комісії з відбору куратора і проекту, які представлять Україну на Венеційській бієнале 2019 року, розповів про причини перенесення термінів конкурсу проектів.

"Рішення комісії про продовження терміну подачі документів - не просто механічне продовження термінів, а спроба комунікації з командою міністерства культури про необхідність зміни "правил гри", - зазначає в коментарі LB.ua Ілля Заболотний, член експертної комісії, співробітник Британської ради в Україні.

Заболотний вважає, що зміни можна почати з "повноцінного і передчасного інформування сектору [сучасного мистецтва] про конкурс та можливості подати свій проект і [продовжити] чіткою артикуляцією моделі взаємодії (наприклад, розповісти про те, що заявник повинен забезпечити, як мінімум, 40% бюджету проекту, тоді як Мінкульт має можливість профінансувати лише оренду павільйону)".

Експерт зазначає, що на думку Мінкульту, процес подачі, відбору та підтримки проектів - прозорий і ефективний, тоді як представники культурного сектору вважають, що з боку міністерства не вистачає комунікації з приводу "критеріїв, яким мають відповідати проекти і на основі чого буде обраний фінальний проект, умов бюджетної підтримки проектів і под.".

"Попри активну роботу візіонерів цього проекту в міністерстві, на жаль, через бюрократичні, юридичні й операційні перешкоди з року в рік процес "несподіваного" старту роботи над проектом у Венеції створює шквал взаємних звинувачень і образ між Міністерством культури й культурним сектором", - вважає Заболотний.

Нагадаємо, що за рішенням експертної комісії терміни конкурсу на проект національного павільйону у Венеції посунули до 30 вересня, тоді як у положенні про конкурс вони прописані до 31 липня. Перша заступниця міністра культури Світлана Фоменко в інтерв'ю LB.ua заявила, що спочатку на конкурс подалося два проекти, але в комісії вирішили продовжити дедлайн, щоб подалися й ті, хто міг про конкурс не знати.

Проект має обрати експертна комісія, куди увійшло сім чоловік: Ілля Заболотний, Лілія Куделя, Тарас Полатайко, Наталія Іванова, Леся Смирнова, Оксана Баршинова та Наталія Космолінська.

Венеційська бієнале, що проходить кожні два роки і представляє проекти з різних країн у сфері сучасного мистецтва, відбудеться 2019 року. Темою основного проекту заявлена фраза "Щоб ви жили в цікаві часи".        

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram