ГоловнаКультура

Українські музейники виступили на підтримку Олександра Ройтбурда

"Затримка в призначенні директора Одеського художнього музею може призвести до його подальшого руйнування".

Українські музейники виступили на підтримку Олександра Ройтбурда
Александр Ройтбурд
Фото: Макс Левин

Представники української музейної сфери виступили з відкритим листом до голови Одеської обласної ради Анатолія Урбанського і міністра культури Євгена Нищука.

У листі музейники висловлюють підтримку Олександру Ройтбурду, закликають виконати норму закону "Про культуру" і призначити Ройтбурда директором музею, оскільки він виграв конкурс на цю посаду.

"Критична ситуація в Одеському художньому музеї зі збереженням колекції і станом будівлі свідчить про необхідність негайного втручання. Відсутність професійного керівництва музею може призвести до незворотних втрат як будівлі, так і колекції", - йдеться в листі. Документ підписали гендиректор НХМУ Юлія Литвинець, директор Центру Довженка Іван Козленко, представниця ICOM Катерина Чуєва, глава правління Українського центру розвитку музейної справи Владислав Піоро та інші.

Нагадаємо, свою підтримку Ройтбурду висловили діячі культури, в тому числі міністр культури, художники, галеристи, культурні менеджери та інші.

Текст відкритого листа (укр.):

Голові Одеської обласної ради народних депутатів

Урбанському Анатолію Ігоровичу

Копія:

Міністру культури України

Нищуку Євгену Миколайовичу

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

щодо ситуації в Одеському художньому музеї

Представники музейної спільноти України та громадських організацій, пов’язаних з музейною справою та збереженням культурних цінностей, глибоко занепокоєні обставинами призначення нового директора Одеського художнього музею.

Критична ситуація в Одеському художньому музеї зі збереженістю колекції та станом будівлі (інформація про останні події – підтоплення зали живопису внаслідок аварійного стану скляної стелі – доступна у відкритих джерелах) свідчить про потребу негайного втручання. Відсутність професійного керівництва музею може призвести до незворотних втрат як будівлі, так і колекції.

Попри це, всупереч п. 15 Статті 21-5 Закону України "Про культуру", згідно з яким "Керівник органу управління зобов’язаний призначити переможця конкурсу керівником державного чи комунального закладу культури не пізніше двох місяців з дня оголошення конкурсу", переможець конкурсу до сьогодні не призначений директором музею.

Глибоку тривогу викликають також неприпустимі публічні висловлювання деяких депутатів щодо переможця конкурсу Олександра Ройтбурда. У професійній музейній спільноті такі висловлювання сприймаються як цькування авторитетного митця, які надзвичайно шкодять самому музею та створюють небезпечний ґрунт для громадянського протистояння в Одесі. Ми вважаємо таку ситуацію неприпустимою. Окрім того, втручання представників місцевої влади та політичних сил у питання, врегульоване на законодавчому рівні, створює небезпечний прецедент неповаги до закону. Відтак, ми наголошуємо на необхідності неухильно дотримуватися норм законодавства і вважаємо, що Олександр Ройтбурд має невідкладно обійняти посаду директора Одеського художнього музею як легітимно обраний конкурсною комісією кандидат.

Олександр Ройтбурд відомий не лише як художник, а й як успішний організатор та арт-менеджер. Зокрема, саме завдяки його авторитету в 1996 році в Одесі було засновано Центр сучасного мистецтва Сороса, який системно вплинув на сучасний художній процес в Україні. Він також тривалий час був членом Ради розвитку Національного культурного та музейного комплексу “Мистецький арсенал”, а нині є членом Експертної ради Національного художнього музею України. Це свідчить про професійні кваліфікації Олександра Ройтбурда, які є запорукою довіри з боку професійної спільноти до нового керівника музею.

Зволікання з призначенням директора музею може призвести (і вже призводить) до подальшого руйнування будівлі та загрожує збереженості державної частини музейного фонду, що зберігається в Одеському художньому музеї.

Закликаємо вас забезпечити дотримання положень Закону України «Про культуру», укласти контракт та якнайшвидше призначити своїм наказом Олександра Ройтбурда директором Одеського художнього музею.

З повагою,

Юлія Литвинець, генеральний директор НХМУ

Катерина Чуєва, член Президії Українського комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ)

Ольга Балашова, заступниця генерального директора НХМУ

Владислав Піоро, голова правління Українського центру розвитку музейної справи

Іван Козленко, генеральний директор Національного центру Олександра Довженка

Олеся Островська-Люта, генеральний директор Національного культурного і музейного комплексу “Мистецький арсенал”

Корпусова Ірина Володимирівна, молодший науковий співробітник Одеського археологічного музею НАН Украини

Губіанурі Людмила Вікторівна, Літературно-меморіальний музей М.Булгакова

Бобровський Тимур, к.і.н., мол. наук. співр. Національного заповідника "Софія Київська"

Діденко Яніна Леонідівна, учений секретар Національного історико-культурного заповідника "Чигирин"

Семен Кантор, директор Музею сучасного мистецтва Одеси

Павлова Олена Олегівна, виконавчий директор ГО "ВКО"

Писаревська Наталія Володимирівна, директор Державного політехнічного музею при КПІ імені Ігоря Сікорського

Надія Юрченко, директор Сумського обласного художнього музею ім. Никанора Онацького

Анна Яненко, провідний науковий співробітник, Національний Києво-Печерський історико-культурний

Носко Ольга Володимирівна, старший науковий співробітник Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків

Андреєв Михайло, НХМУ, фотограф,заслужений діяч мистецтв

Остапова Світлана Іванівна, директор Одеського муніципального музею особистих колекцій ім. О.В.Блещунова, віце-президент ІКОМ України.

Сухоставець Дарія Сергіївна, старший науковий співробітник Історико-меморіального музею Михайла Грушевського

Любов Самойленко, завідувач Археологічного музею Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Дзюбенко Наталія Вячеславівна, завідувач відділу Прикладної музеології ДПМ НАН України

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram