ГоловнаКультура

Представники кіноіндустрії: "Держкіно не вистачає 200 млн грн на 2018 рік" (лист)

Громадські організації в сфері кіно написали звернення до колегії Мінкульту.

Голови Спілки кінематографістів України, Асоціації кінопродюсерів, Української анімаційної асоціації, "Сучасного українського кіно" та інших громадських організацій у сфері кіно виступили зі зверненням до членів колегії при Міністерстві культури.

У ньому вони висловили стурбованість тим, що Держкіно недофінансовано в цьому році і не зможе завершити кінопроекти, які перемогли в 10-му конкурсі. "За даними Держкіно, виділених грошей - 500 млн - недостатньо. Дефіцит становить 200 млн грн", - ідеться в документі.

У зв'язку з цим підписанти листа просять передати гроші, виділені міністерству культури на патріотичне кіно, Держкіно для завершення фільмів, чиє виробництво було затверджено колегією при Мінкульті як "Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів".

Окрім того, в зверненні озвучується прохання визначитися з терміном проведення наступного пітчингу, який забезпечить основу для кінопроцесу в 2019 році. Підписанти також пропонують включити представників їхніх організацій до робочої групи, яка буде працювати в рамках програми "створення та поширення патріотичного кіно".

Окремим листом представники ГО просять включити їх до комісії, яка буде обирати членів Ради щодо державної підтримки кінематографії. Раду повинен сформувати Кабмін згідно з новим законом про кінематографію. Детальніше про Раду і те, як працюватиме новий закон, читайте в інтерв'ю голови Держкіно Пилипа Ільєнка LB.ua.

Нагадаємо, колегія Міністерства культури відхилила документ, де були виписані критерії патріотичних фільмів, на фінансування яких піде 500 млн грн із держбюджету. Зокрема, в документі було написано, що гроші підуть на телефільми, серіали й анімацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram