ГоловнаКультура

Євген Нищук відзвітував про сто днів своєї роботи на посаді міністра культури

Мінкульт почав власну реорганізацію і моніторинг культурних цінностей.

Євген Нищук відзвітував про сто днів своєї роботи на посаді міністра культури
Презентация Минкульта о 100 днях работы
Фото: Минкульт

Міністерство культури подало звіт про свою роботу за 100 днів.

Тематичну презентацію розмістили на сайті відомства.

Зокрема, міністр культури Євген Нищук заявив, що міністерство зосередилося не тільки на пріоритетах, визначених урядом, а й вжило заходів для налагодження контактів з експертним середовищем і впровадження принципів культурної дипломатії.

"Обмежуватися 100 днями ми не плануємо і обов'язково продовжимо плідну роботу", - резюмував міністр.

Серед кроків, які були зроблені Мінкультом у сфері реформування культури в Україні, зазначено:

  • початок реорганізації Мінкультури і підпорядкованих йому установ для надання сучасних функцій і повноважень: стратегічного планування; розвитку креативних індустрій, літератури і читання; організації державних подій;
  • створення Українського інституту книги;
  • створення Координаційної ради з питань вживання української мови в усіх сферах українського суспільного життя;
  • запуск Національної системи ІККРОМ, яка буде займатися реставрацією і збереженням культурної спадщини;
  • проект "Віртуальна реальність Поштової площі";
  • проект закону України "Про Український культурний фонд", який узгоджено з Кабміном і зараз проходить обговорення на Національній раді реформ.

У Мінкульті також хваляться розробкою нових підходів до закупівлі книг для бібліотек, концепції Реєстру предметів культурної спадщини, куди вноситимуть усю інформацію про предмети культурної спадщини.

Міністерство також проводить інвентаризацію й оцінку стану закладів культури в регіонах - в рамках цієї роботи Євген Нищук відвідав 10 областей України. В Україні також запущено проект адаптації, дослідження та впровадження системи індикаторів ЮНЕСКО, яка дасть можливість зрозуміти, наскільки глибоко культура інтегрована в усі сфери життя в Україні. Мінкульт також заявляє про те, що курирує підготовку до участі України в 68-му Франкфуртському ярмарку, що пройде в жовтні цього року. Цього року в Україні запустили Бюро програми ЄС "Креативна Європа" - його очолила культурний менеджер Ірина Вікирчак.

Крім того, Мінкульт запустив конкурс експертів, які будуть визначати, хто стане куратором національного павільйону на Бієнале сучасного мистецтва у Венеції 2017 року.

Нагадаємо, що серед своїх пріоритетів Мінкульт декларував запуск пілотних проектів децентралізації, ревізію бібліотек і архівів і створення закону про Український культурний фонд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram