ГоловнаКультура

Американська кіноакадемія запросила у свої лави 683 кінематографістів

Серед запрошених - сестри Вачовські, Олександр Роднянський та інші

Американська кіноакадемія запросила у свої лави 683 кінематографістів
Фото: EPA/UPG

Американська кіноакадемія виконує свою обіцянку й урізноманітнює лави членів цієї організації після расового скандалу з номінантами на "Оскар" цього року.

Як повідомляють на офіційному сайті Кіноакадемії, керівництво розіслало 683 запрошення на вступ у її лави.

"Ми з гордістю вітаємо нових членів у Кіноакадемії і знаємо, що вони розглядають це не тільки як запрошення, а й як можливість, не тільки як членство, а й як місію", - йдеться в офіційній заяві Шеріл Бун Азекс, президента Кіноакадемії.

Кількість розісланих запрошень - рекордна в історії "Оскара". Якщо все пройде гладко, то лави кіноакадеміків (яких вже понад 6 тис.) поповнить більше жінок і небілих кінематографістів. Серед запрошених - 46% жінок і 41% представників інших рас. Після їхнього вступу жінок у Кіноакадемії стане 27% (зараз 25%), а небілих - 11% (зараз 8%).

Серед запрошених - актори і актриси Ідріс Ельба, Рейчел Макадамс, Брі Ларсон, Алісія Вікандер, Джон Боєга, Том Хіддлстон, Єва Мендес, Марк Райленс; режисери Марен Аде, Нурі Більге Джейлан, Раян Куглер, Ізабель Койшет, Ксав'є Долан, Абделлатіф Кешиш, Деніз Гамза Ергювен, Кері Фукунага, Аббас Кіяростамі, Кієші Куросава, Кен Лоуч, Наомі Кавасе, Адам Маккей, Крістіан Мунджіу, Ласло Немеш, сестри Вачовські, Апічатпонг Вірасетакун; а також оператори, продюсери (серед них - Олександр Роднянський), документалісти, монтажери й інші.

Нагадаємо, що цього року на "Оскарі" розгорівся скандал через те, що номінанти на премію були переважно білими. У твіттері з'явився хештег #OscarsSoWhite, а сама "оскарівська" кампанія зазнала критики навіть з боку ведучого церемонії Кріса Рока.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram