ГоловнаКультура

Київрада сьогодні має вирішити долю будівництва у Десятинному провулку

Активісти сподіваються на рішучість депутатів міськради

Київрада сьогодні має вирішити долю будівництва у Десятинному провулку
Фото: www.facebook.com/marina.solovyeva.581

На сьогоднішню сесію Київради внесено питання "врегулювання землекористування у Десятинному провулку". Про це LB.ua повідомила активістка Юлія Нікітіна, одна з тих, хто вже кілька років бореться проти будівництва у Десятинному,3.

"Рішення, яке виноситься на голосування, підмінене головою земельної комісії Володимиром Прокоповим, - повідомляє Філоненко. - Наприкінці минулого року робоча група при земельній комісії ухвалила рішення про розірвання договору оренди із забудовником у Десятинному провулку, після чого земельна комісія двічі проголосувала за це рішення. Але 3 лютого глава земельної комісії під тиском бійців батальйону "Донбас" і священника УПЦ КП зачитав інше рішення - "привести проектну документацію у відповідність з історико-містобудівним обґрунтуванням". Це дуже розпливчате формулювання, яке можна трактувати як завгодно".

За словами Нікітіної, врятувати історичний центр від цього будівництва зможуть тільки депутати Київради, якщо вимагатимуть внести зміни до винесеного на голосування рішення.

Як повідомлялося раніше, будинок будується в самому центрі столиці - на Старокиївській горі, на залишках фундаменту палацу князя Володимира 10 століття (фундамент знищили під час будівництва). Він знаходиться на території чотирьох охоронних зон, у тому числі заповідників "Софія Київська" і "Стародавній Київ". Кількість поверхів - 9 або 12, фінальний проект забудовник нікому не показував. Докладніше про це читайте у тексті "Мощі у шафі".

Забудовник - компанія "Інтергал-буд", яка належить "регіоналу" Володимиру Зубику, який, серед іншого, голосував за диктаторські закони 16 січня. Замовник будівництва - Українська православна церква Київського Патріархату.

Нікітіна спробувала поговорити з хлопцями з батальйону "Донбас", які прийшли на засідання. Один із них сказав їй, що вони прийшли "захищати Філарета".

Нагадаємо, до кінця 2012 року на місці будівництва розташовувалися дві історичні будівлі - житловий будинок із флігелем, який у 19 столітті належав протоієрею Андріївської церкви Павлу Підвисоцькому. УПЦ КП отримала ці будівлі разом із прилеглою до них землею у 2002 році і довела їх до аварійного стану, щоб потім знести і почати на їхньому місці будівництво.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram