ГоловнаБлогиБлог Володимира Карплюка

Ірпінь став на шлях відродження Українського Парнасу

В Ірпені пройшов тиждень культури. Більшість заходів були традиційними: концерти, виставки, майстер-класи, творчі зустрічі, екскурсії. Все як завжди в Ірпені, лише з більшою кількістю учасників.Та була одна особлива подія – презентація Стратегії розвитку галузі культури в Ірпені на 2016-2020 роки.

Фото: Надано автором

Стратегія передбачає три пріоритетних напрями: створення оригінального мистецького продукту, розвиток мережі закладів і об’єктів культури, облаштування зон культурного відпочинку й дозвілля.

Серед першочергових заходів – реконструкція та технічне оснащення міського Будинку культури, повне оновлення діючої музейної експозиції, будівництво Військового музею, завершення ремонту міської бібліотеки і відкриття в ній літературного кафе, будівництво нового приміщення Ірпінської дитячої музичної школи. Планується також реорганізувати музичну школу у школу мистецтв: музична освіта доповниться образотворчим і декоративно-прикладним мистецтвом, комп’ютерним дизайном. Будівля матиме дві концертні зали, власну бібліотеку та студію звукозапису. Для людей старшого віку на базі музичної школи відкриється Центр відпочинку та творчості. Ще один Центр творчості та відпочинку буде створено у Романівці. З цією метою буде повністю реконструйовано і оснащено існуючий клуб.

У 2017 – 2018 роках в Ірпені плануємо збудувати багатофункціональний культурно-мистецький центр «IrpinArtHouse». Одне з його призначень – величезний за площею виставковий центр для проведення всеукраїнських та міжнародних виставок і презентацій. Передбачене також створення музею сучасного мистецтва і простору для реалізації мистецьких ініціатив.

Фото: Надано автором

Особливе місце в новій Стратегії посідає відродження прославленого Будинку письменників України. Планується реконструкція існуючого парково-архітектурного комплексу зі збереженням існуючих пам’яток архітектури. А на території, прилеглій до Будинку творчості письменників, з’явиться паркова зона під назвою «Сад української літератури». У ньому буде амфітеатр, бібліотека-архів, літературна алея. Буде зубудовано і готельно-ресторанний комплекс для туристів.

Реалізація нової Стратегії вже наступного року суттєво змінить культурний простір міста. А за декілька літ ми повернемо Ірпеню славу «Українського Парнасу».

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram