Спецтема
Война с EX.ua

Хакери і Тимошенко

Те, що українська влада грається з вогнем, було відомо загалу давно. Спочатку під розжарений каток потрапили ключові постаті, котрі за часів помаранчевої влади правили балом. Далі хльоскіт батіжка відчули доморощені опозиціонери, яких влада полюбляє називати “диванними партіями” (мабуть, на них так комфортно сидіти біло-блакитним прапороносцям). Однак найгучнішим акордом партії влади виявилося закриття (офіційна версія - за порушення авторських і суміжних прав) популярного в Інтернеті файлообмінника Ex.ua.

Хакери і Тимошенко
Фото: mctb.ru

Досить неочікувано, що хакерські атаки, яким вдалося покласти на лопатки сайти Президента України, СБУ, МВС та Партії регіонів, збіглися у часі з “шаманським закликом” доньки Юлії Тимошенко Євгенії. Чадо української опозиціонерки вчора виголосила промову в американському Конгресі і закликала американців тиснути на Україну: “Ми вас просимо не припиняйте тиснути на Україну. Ми бачимо з іншими справами політв’язнів, що це допомагає. Ми переконані, режим та люди, що переслідують опозицію в Україні повинні знати, що вони під наглядом і повинні змінити свій курс”. А тепер на хвилину уявіть, якого електричного розряду по репутації перших осіб держави можуть завдати ці дві події?! Прогнозів тут є кілька.

1. Капітуляція. Фактично неоголошена хакерська “війна” нанесла удар нижче пояса для державної машини Віктора Януковича. Заклик SOS, який учора озвучила прес-секретар Президента Дарка Чепак у своєму блозі, констатує безпорадність та збій EОМ “Влада”. Звісно, що таку заяву могла оприлюднити людина, яка у загальній системі лише “букашка”. Натомість справжні “важковаговики”, очевидно, думають про план розплати. Але аж ніяк про капітуляцію.

Фото: Макс Левин

2. Полювання на відьом. Якщо боротися з авторськими правами по-чесному, варто було б накинути наручники тому колу посадовців вищих ешелонів, котрі чужі речення та думки видавали за свої та будували на цьому кандидатські і докторські дисертації. А тому фантомна боротьба з плагіаторством продовжуватиметься.

3. Юлі – волю! Найдивакуватішим сценарієм розвитку подій міг стати ультиматум накшталт: українська влада випускає на волю лідера опозиції Юлію Тимошенко, а озлоблені Інтернет-користувачі відмовляються від “зломів” офіційних сайтів міністерств та відомств.

4. Партія хакерів України. У виборчому році цілком ймовірно може з’явитися нова політична сила, що відстоюватиме інтереси насамперед користувачів всесвітньої павутини (згадайте похід до ВР “клона з шоубізу” Вєрки Сердючки?!). А неадекватні витівки влади все дужче штовхатимуть “заведених” громадян у соцмережі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram