Чому Арсеній Яценюк залишиться прем’єр-міністром України

Українська політика – річ досить цікава та цинічна. В ній не існує жалю, співчуття, благородства чи то відданості державній справі. Ситуативні інтереси заміняють національні, а такі поняття, як друг та ворог настільки нестабільні, що за одну мить багаторічний друг може стати заклятим ворогом. 

Фото: Сергей Нужненко

Питання відставки Арсенія Яценюка з посади прем’єр-міністра України підіймається вже не вперше. Проблема українців в тому, що нам завжди потрібне миттєве рішення, не зважаючи на те, що буде далі. Адже зняти Яценюка – це половина справи, яку, без сумніву, треба зробити. Проте, після виникає питання, ким його замінити?На сьогодні ситуацію в українському парламенті можна характеризувати як патову не тільки для партії «Народний фронт» та особисто для Арсенія Петровича. Не менші ризики існують для Президента та «Блоку Петра Порошенка». У разі відставки Яценюка, коаліція рухне, а це означатиме дострокові парламентські вибори, чиї результати будуть точно не на користь БПП та НФ. Тому в даній ситуації Петру Олексійовичу вигідніше залишити Арсенія Петровича прем’єром, аніж ініціювати його відставку.

Наразі Гаранту важливо утримати позиції у Верховній Раді, адже попереду багато суперечних голосувань, що стосуються як змін до Конституції, так і економічного розвитку держави, боротьби з корупцією і виконання інших умов, що диктують Україні іноземні партнери в обмін на продовження кредитування та надання політичної підтримки у протистоянні російському агресору. Крім того, збереження Яценюка дає можливість Президентові диктувати тому свої умови, адже відтепер саме прем’єр буде залежний від Гаранта, а не навпаки. Таким чином, з високою ймовірністю відбудеться збільшення квоти БПП у КабМіні та інших державних установах вищого рівню. Зокрема, мова може йти про МВС, з огляду на той шквал критики, який наразі зазнає Арсен Аваков.

Крім того, не варто забувати, що дострокові перевибори відкривають шлях Юлії Тимошенко до влади. Враховуючи характер та добру пам’ять Юлії Володимирівни, навряд чи, маючи владу у своїх руках, вона пробачить Арсенію Петровичу та іншим колишнім соратникам їхню зраду у 2014 році. Тому, інстинкт самозбереження буде підштовхувати лідерів НФ до варіанту формування нової коаліції, а не варіанту дострокових парламентських виборів. В даному контексті, підтвердження знаходить вже вище наведена теза, що НФ ладен уступити певні позиції Президенту, аби зберегти посаду прем’єр-міністра.

Дострокові парламентські вибори – це також збільшення електоральної підтримки «Опозиційного блоку», що означатиме загострення внутрішньо політичної ситуації в Україні. Мова йде про зростання ризику дестабілізації ситуації в Україні, а це повністю вписується в тактику Кремля щодо позбавлення нашої держави незалежності та суверенітету.

Не варто забувати й про нові політичні проекти, які наразі мають непогані шанси потрапити до Верховної ради. Насамперед, говоримо про пана Саакашвілі, чиї рейтинги на сьогодні коливаються у межах 30-33%. Звісно, що від такої ситуації може виграти Петро Порошенко, ризикнувши піти на дострокові вибори. Проте, ніхто не дає гарантії, що буде саме так, а не інакше, адже в Україні завжди є одна велика проблема: сьогодні ти в фаворі, а завтра про тебе забули. І такого ризику ніхто не виключає, коли йдеться про особу пана Саакашвілі.

Як би там не було, але з високою ймовірністю в найближчій перспективі Арсеній Яценюк залишиться прем’єр-міністром України. І якщо він зможе використати подарований йому час з розумом та державницьким підходом, запустивши економіку і приділивши більше уваги соціальній політиці, хто знає, як зміниться ставлення людей до нього. Але, скоріш за все, такий варіант розвитку подій буде залишатися малоймовірним, а в Україні й надалі відбуватиметься консервація застарілої та неефективної моделі державного управління, що рано чи пізно може призвести як до чергових виборів, так і соціального вибуху.

Аби не допустити такого розвитку подій, радив би українським політикам дещо забути про себе і згадати про Україну, без якої не буде ані їх самих, ані їхніх шалених статків.

Сергей Постоловский Сергей Постоловский , Писатель, политолог
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram