Як боротися з порушеннями благоустрою в Києві

Практичні поради для пересічного жителя столиці.

Все частіше й частіше нам зустрічаються випадки порушення благоустрою на вулицях нашого славетного міста. Це і неприбрані вулиці, і купи невивезеного сміття, і вирубка дерев, і пошкодження ґрунтового покриття та газонів, і незаконне розміщення МАФів тощо. Порушниками цього стають і представники органів державної влади, і суб’єкти господарювання, і просто громадяни.

То що ж робити з цим, адже нам тут жити і кожен з нас хоче щоб йому було комфортно в столиці. Влада не завжди вчасно реагує, а інколи і взагалі не реагує на порушення. Причини такого різні. Однією з них є те, що представники влади не завжди знають, що робиться за вікнами їхнього кабінету. І тут наша з вами задача оперативно надавати їм таку інформацію, спонукати їх до роботи та вимагати її виконання.Як це зробити надам декілька практичних поряд і прикладів документів.

Насамперед хочу порадити ознайомитися з Законом України «Про благоустрій населених пунктів» та правилами благоустрою міста Києва, що затверджені рішенням Київради від 25.12.2008 №1051/1051, задля того щоб все ж ви володіли інформацією про те, хто і що має робити чи не робити в місті, а головне при яких умовах та на яких підставах.

Після того як ви їх прочитали ви вже володієте повною інформацією і вам простіше виявити порушення та віднайти спосіб припинити його.

Які основні порушення?

Згідно з п. 20.1.1. Правил благоустрою міста Києва до відповідальності за порушення у сфері благоустрою притягуються особи, винні у:

- порушенні вимог Законів України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", "Про відходи" та "Про охорону навколишнього природного середовища";

- порушенні встановлених державних стандартів, норм і цих Правил;

- проектуванні об'єктів благоустрою м. Києва з порушенням вимог Правил забудови м. Києва та державних будівельних норм;

- порушенні режиму використання й охорони територій та об'єктів рекреаційного призначення;

- самовільному зайнятті території (частини території) об'єкта благоустрою;

- пошкодженні (руйнуванні чи псуванні) вулично-дорожньої мережі, інших об'єктів благоустрою;

- знищенні або пошкодженні зелених насаджень чи інших об'єктів озеленення;

- забрудненні (засміченні) території;

- самовільному наклеюванні оголошень, інформаційно-агітаційних плакатів, реклами, листівок тощо та нанесенні написів, малюнків тощо на об'єктах благоустрою території міста;

- неналежному утриманні об'єктів благоустрою, зокрема покриття доріг, тротуарів, освітлення території тощо;

- створюванні умов, які ускладнюють або унеможливлюють прибирання об'єктів та елементів благоустрою.

Що робити, якщо ви виявили порушення елементу благоустрою?

Відразу ж писати заяву в довільній формі до керівника чи то міської державної адміністрації, чи то до керівника районної в місті державної адміністрації з вимогою провести перевірку та вчинити всі необхідні дії, в т.ч. притягнути винних осіб до відповідальності, а головне надати вам письмову відповідь та прозвітувати про проведену роботу.

Наприклад:

Голові Київської міської

державної адміністрації

ПОПОВУ О.П.  

ПІП (повністю)

Повна адреса для листування, контактний телефон

Мною 01.01.2013 року було виявлено порушення благоустрою міста Києва (вказати, яке саме) за адресою __________________ (вказати повністю), що підтверджується ____________________ (вказати, чим, за наявності).

________________________________ (описати деталі, які вами було виявлено). _____________________ (вказати порушника та його дані за наявності).

Враховуючи викладене вище, та керуючись Законом України "Про благоустрій населених пунктів", Законом України "Про звернення громадян", Правилами благоустрою міста Києва,

ПРОШУ:

Організувати перевірку вказаних вище даних.

За результатами перевірки вжити всі необхідні дії з метою недопущення порушення чинного законодавства та правил благоустрою міста Києва, а також притягнення винних до відповідальності.

Під час здійснення перевірки забезпечити мою участь. (вказати за бажанням)

Про результат розгляду даного звернення надати письмову відповідь у встановлений законодавством термін за адресою: (вказати адресу на яку надавати вам відповідь).

(дата)

(підпис)

Не пізніше ніж через 30 днів вам нададуть відповідь про виконану роботу. Що ж далі? Якщо порушення усунуто то тут все добре і ви недаремно витратили свої зусилля. Якщо ж нічого не було зроблено, то рекомендую повторно звернутися з заявою, де обов’язково вказати, що вже звернення з даного питання було на яке не було ніякої реакції, а тому звертаєтеся повторно. Якщо і на повторне звернення ніякої реакції, то рекомендую відразу звертатися до прокуратури (районної чи міської) з метою захисту своїх прав та інтересів.

Наприклад:

Прокурору міста Києва

БЕЗКИШКОМУ М.Г.

ПІП (повністю)

Повна адреса для листування, контактний телефон

Мною 01.01.2013 року було направлене звернення до ___________________ (вказати повну назву органу до якого було направлене звернення) щодо _________________________ (вказати, щодо чого було звернення) (копія звернення додається), отримання якого підтверджується _______________ (вказати, чим: поштові квитанції, копія листа з відміткою держ. органу про отримання, інше). Проте реакції ніякої не відбулося, відповідь мені не було надано.

01.02.2013 року я повторно направив дане звернення (копія звернення додається). Однак до цього часу ніяких дій не було вчинено, а відповідь мені знову не надано. (вказати якщо було повторне звернення)

Частина 2 ст. 19 Конституції України вказує, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Враховуючи викладене вище, та керуючись Конституцією України, Законом України "Про звернення громадян", Законом України «Про прокуратуру»,

ПРОШУ:

Організувати перевірку вказаних вище даних.

За результатами перевірки вжити всі необхідні дії з метою недопущення порушення чинного законодавства та відновлення моїх прав та законних інтересів, а також притягнення винних до відповідальності.

Під час здійснення перевірки забезпечити мою участь. (вказати за бажанням)

Про результат розгляду даного звернення надати письмову відповідь у встановлений законодавством термін за адресою: (вказати адресу на яку надавати вам відповідь).

(дата)

(підпис)

Друзі, це все не займе багато часу у вас, проте це може змусити чиновників запрацювати, а проблема буде вирішена. Не потрібно спеціально йти і шукати порушення. Ми кожного дня ходимо/їздимо на роботу, в магазини, на прогулянку і кожного дня бачимо безліч порушень. Тож не будьмо байдужими та долучимося до боротьби з порушеннями благоустрою Києва. А як кажуть в народі: «гуртом і батька легше бити»!

Маю надію, що мої поради та приклади документів допоможуть вам і це все буде на користь громади, столиці й країни вцілому!

Роман Хорольский Роман Хорольский , Адвокат, правозахисник, громадський діяч
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram