Волонтерська синергія: стоматологи ПДМШ в мобільному стоматкабінеті від «ТриЗуб Дентал» лікували бійців УДА та цивільних

Два стоматологи з Києва в рамках червневої ротації Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова працювали в зоні проведення операції Об’єднаних сил, користуючись мобільним стоматологічним кабінетом, наданим волонтерським проектом «ТриЗуб Дентал». В Новоайдарському районі Луганської області вони лікували цивільних і військових пацієнтів, зокрема бійців Української добровольчої армії.

Фото: Надано автором

Олексій Поздняков та Євген Соловей працюють разом в одній зі столичних стоматологічних клінік. Для Євгена ця поїздка на схід у складі ПДМШ була першою, а Олексій відпрацював уже другу ротацію (перший раз – у 2016 р.).«За місяць у нас було близько 300 пацієнтів, – розповів Поздняков. – Були в Трьохізбенці, Муратовому, Кримському. Обслуговували військових і цивільних, дітей і дорослих. Половину ротації працювали на базі УДА».

Утім, у саме Кримське стоматкабінет на колесах заїхати не зміг, тому розташувалися у 100 м від переправи на село. Людей до лікарів підвозили на шкільному автобусі та на «Ниві», а військові діставалися самі. Київські стоматологи кажуть що жити в Кримському їм було «весело», бо російські окупанти влаштовували для них «салюти».

Мобільний стоматологічний кабінет – це вантажівка, відповідним чином переобладнана волонтерами «ТриЗуб Дентал». Добровольцям ПДМШ її дав у користування співзасновник цієї волонтерської організації Ігор Ященко.

«Ми працювали з восьмої ранку й «до останнього клієнта», – каже Олексій. – У машині було тільки одне крісло, тому ділили роботу згідно зі спеціалізацією. Євген – хірург-стоматолог, він видаляє зуби. А я –лікую. Хоча Євген теж може робити пломби, і коли я вже зовсім стомлювався, то він «заходив на позицію».

За оцінкою лікарів ПДМШ, проблема надання стоматологічної допомоги в зоні проведення ООС, зокрема в Новоайдарському районі, є гострою, як зубний біль. «У Новоайдарі є стоматологи, але такий пересувний кабінет тут є дуже доречним, бо людям складно дістатися райцентру – дороги там просто жахливі», – ділиться враженнями Олексій.

Так само гостро, на його думку потребують стоматологічну допомогу ЗСУ на передовій чи близько від передової: «Їхні лікарі туди не доїжджають або доїжджають лише на папері».

Він також звернув увагу на кращий стан організації та логістики в УДА порівняно із ЗСУ, принаймні в УДА «не заважають працювати».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram