ГоловнаБлогиБлог Надії Парфан

Синдром Помагая

Спостерігаючи за останньою діяльністю молодої правопопулістської партії «Свобода», я часто згадую старий дитячий віршик Платона Майбороди:

Через поле, через гай

Ходить хлопець Помагай.

Бачить хлопець – садять сад,

Він поміг кінчити ряд.

Вмить приніс відро води

І полив аж два ряди.

Рій із пасіки пішов –

Помагай роя знайшов.

Обходивши луг і ліс,

Він в село його приніс.

За селом копали став, –

Помагай візок дістав.

Цілий день возив пісок,

Аж вищав його візок,

Помагая у труді

Знають літні й молоді,

Ковалі і муляри –

Всі радянські трударі.

Ось і ти часу не гай.

Будь, як хлопець Помагай.

Цими днями доблесні свободівці намагаються встигнути всюди, щоб наробити своїх добрих справ – точно як Помагай. Зібралися люди під Українським Домом відстоювати свої мовні права – і Свобода вже тут як тут, «вмить принесла» балончик, щоб пшикнути в «Беркут» і потрапити зі своїм передвиборчим логотипом не мало не багато – в New York Times.

Далі, як каже віршик, «Помагай роя знайшов»: за два дні після сутички з беркутівцями «Свобода» успішно зірвала антигомофобну акцію проти законопроекту про цензуру і «пропаганду гомосексуалізму». Як це стосується мови? Слушне питання: за кілька годин після зриву антигомофобної акції так звана «опозиція» за участі Тягнибока закликала людей під Українським Домом розходитися кудись «на місця».

Ще один збіг обставин: всупереч вимогам чинного законодавства, злий-поганий Беркут навіть не думав карати Помагая. Хлопець вийшов сухим із води, так і не намочивши свою красиву свободівську футболку, і тут же взявся писати у соцмережах: «Невже важко осягнути, який страшний перехід зробили ці смішні та тендітні хлопчики та дівчатка у вишиванках, що сидять нині біля Українського Дому? Без жодних партійних прапорів».

Фото: byut.com.ua

Подумки аплодую людям, які розробили цю безпрограшну політичну стратегію:

1. Уважно слідкувати за всіма громадянськими ініціативами, вичікуючи влучного моменту, в який можна буде «примазатися» і засвітитися перед камерами.

2. В момент, коли протестна група запідозрить неладне і спробує знайти винних – швиденько піти по-англійськи і приступити до наступної операції присвоєння/дискредитації громадянського протесту.

3. Тимчасом публічно розповідати про тріумф народної волі – ні в якому разі не згадуючи жодного імені простих активісток і активістів, чиїми руками все було зроблено.

Проблема не в тому, що політичні функціонери приходять на акції протесту – проблема в тому, навіщо вони це роблять. Як допомагають українській мові партійні логотипи? Чому новини пишуться від імені лідерів «опозиції»? Хто дав цим людям право розганяти майдани?

«Помагая у труді знають літні й молоді» – от і нам треба навчитися ідентифікувати і знешкоджувати партійних функціонерів. Якщо комусь із Помагаїв справді закортіло підтримати народ, нехай вчаться мовчки стояти поруч, анонімно здавати гроші, ночувати в спальниках, тягати техніку і робити бутерброди. Заборона партійних гасел і символів має бути непорушним принципом будь-якого громадянського протесту. Хібащо це буде партія «Помагаїв».

Надія Парфан Надія Парфан , Культуролог, перекладачка, аспірантка Києво-Могилянської Академії, активістка Феміністичної Офензиви
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram