ГоловнаБлогиБлог Ігоря Гундича

Брудна історія з чистим фіналом

Якось непоміченою пройшла наприкінці минулого тижня новина про рішення проблеми львівського сміття, в яку втрутились президент і прем'єр. Як на мене, то маємо, якщо не перемогу, то зробили великий крок назустріч їй.

Фото: mns.gov.ua

Чому мене хвилює як керівника зовсім іншої, далеко не сусідньої області ця історія? Де Житомир, а де Львів, запитаєте. Усе дуже просто й складно водночас. Житомирщина хоч і не поряд зі Львовом, але через неї проходять два міжнародні автошляхи - Київ-Чоп та Київ-Варшава. Обидві дороги історично єднають Україну не тільки з рештою Європи, але й з проблемою львівського сміття, яку є спосіб розв’язати не в цивілізований варварський спосіб.

Півроку Житомирщиною курсували львівські фури з твердими побутовими відходами, які начебто йшли транзитом на Дніпро, Одесу й Запоріжжя. І ось я відкрив для себе з подивом, що ці промислові гіганти-мільйонники, як з'ясувалось, насправді знаходяться не східніше на 500-600 км від Житомира, а входять до складу Житомирської області.

Географія їх розташування найширша. Від північних - Народицького, Овруцького й Олевського районів, до південного Ружинського, де водій ТОВ «Танк Транс Україна» (відправник – ТОВ «Аве Львів») взагалі не заморочувався й тони сміття скинув просто на проїжджу частину.

У середньому кожна така купа важить від кількох до 40 тонн. Несанкціонований сміттєвий гармидер перевізниками львівських відходів вчинено в десяти районах Житомирської області. Скидали у заповідниках, поблизу житлових будинків і водойм. Останнє таке нахабство відбулося одразу після нового року 2 січня. Три фури випорожнилися на 199-му км траси Київ-Чоп поблизу села Улашанівка.

Спочатку ми вважали, що це несумлінно працюють водії. Згодом побачили, що це ціла система. На всі наші неодноразові звернення до керівництва Львова ми отримували відписки, мовляв, знати не знаємо, то не ми і то не наше, а в доважок отримували чергову фуру "щастя" в якомусь із нових районів.

Не завжди, зізнаюсь, вдавалося піймати зловмисників на гарячому. Проте місцеві жителі самі знаходили докази походження цього сміття - чеки зі львівських супермаркетів, копії рішень судів Львівської області й навіть депутатських звернень нардепів-мажоритарників від Львова з їх особистими підписами.

Я розумію складність, в яку потрапила Львівська громада, але в такий спосіб вирішувати свою проблему, не контролюючи рух своїх фур зі сміттям, не звернувшись до нас, не попередивши, не попросивши допомоги, м'яко кажучи, не дуже етично та й не зовсім законно.

Житомирщина свого часу одна з перших відгукнулася, коли Львову потрібна була допомога. Але щоб знахабніти і самовільно нагадити, перепрошую, це вже за гранню добра і зла. Якби до нас було бодай якесь звернення чи прохання, ми б порадились з міськими й селищними головами й шукали б додаткові можливості. Проте, погодьтеся, вирішувати проблему, скинувши її на плечі інших, це вже, як кажуть львів'яни, вибачте, рагульство.

Для мене ця історія є майже шоковою. Адже Львів був завжди не тільки українським П'ємонтом у боротьбі за незалежність, але й взірцем високої культури. Насамперед громадянської й політичної. Найбільш прогресивним осередком місцевого самоврядування. А тут такий несподіваний поворот.

Фури зі сміттям і зараз ідуть через Житомирщину, але вже транзитом. Ми залучили підрозділи поліції, які на західній межі області фіксують в'їзд, а на східній - виїзд з області. Знаю, що практично всі мої колеги - керівники областей, особливо сусідніх, можуть поділитися подібними історіями. Вважайте, що я перший скористався такою нагодою, бо наболіло. Промовчати в даній ситуації було б неправильно й безвідповідально. Громадськість має хоча б уявляти, як проблема одного міста вмить може стати та й зрештою стала проблемою інших міст, селищ і навіть цілих регіонів. Схоже, її вирішення зрушено з місця. Втрутилося вище державне керівництво. Виділено ділянку. І за півтора року там планується сучасна сміттєпереробка.

Ця брудна (в буквальному сенсі) історія - урок для всіх – і державної влади, і місцевого самоврядування, і бізнесу, і громадянського суспільства. Небезпечно приховувати подібні проблеми роками й ховатися від них. До речі, постійно нагадую про це міським і селищним головам Житомирщини. Бо обертаються такі «скелети в шафах» масштабним екологічним лихом, шкодою для здоров'я сотень тисяч людей і, на жаль, навіть втратою життів тих, хто хотів урятувати життя та здоров'я інших.

Я з повагою ставлюся до львів'ян, міського й обласного керівництва, я люблю Львів. Гадаю, місто Лева вже невдовзі матиме новий полігон і сучасний сміттєпереробний комплекс та, зрештою, стане для інших громад екологічним взірцем, поширюючи країною не сміття, а передові технології з його переробки.

І тоді це стане історією з чистим фіналом, від якої виграють усі.

Довідка щодо викидів сміття львівського походження на території Житомирської області

• Ружинський район

02 жовтня 2016 року на території Житомирської області (с. Зарудинці Ружинського району) без попереджень та необхідних дозволів перевізником ТОВ «Танк Транс Україна» (відправник – ТОВ «Аве Львів») було здійснено викид сміття, у тому числі на проїжджу частину.

На перевізника львівської фірми ТОВ «Танк Транс Україна», який без дозволу вивантажив сміття у Ружинському районі, поліцією складено протокол за статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів».

http://oda.zt.gov.ua/lvivska-fipma-nesankczionovano-skidala-smittya-na-zhitomirshhini.-u-situacziyu-vtrutivsya-t.v.o-golovi-oda.html

Випуск новин, на 9-й хвилині – документи що підтверджують, що сміття зі Львова:

Випуск "Новин" за 10 жовтня 2016 року

• Народицький район

11 жовтня 2016 року – незаконний скид львівського сміття на території заповіднику «Древлянський», який розміщений у Народицькому районі Житомирської області.

http://zik.ua/news/2016/10/12/tonny_lvivskogo_smittya_vyyavyly_u_zapovidnyku_na_zhytomyrshchyni_944292

http://www.zhitomir.info/news_160530.html

http://glavcom.ua/news/lvivske-smittya-vzhe-vivozyat-u-zapovidnik-na-zhitomirshchini--377387.html

http://ua.censor.net.ua/video_news/410375/na_terytoriyu_jytomyrskogo_zapovidnyka_vykynuly_30_tonn_smittya_zi_lvova_nehayi_sadovyyi_vyrishuye_svoyi

 

• Овруцький район

14 жовтня 2016 року Жителі села Павлюки Ігнатпільської сільської ради Овруцького району, що на Житомирщині, виявили у підкинутому смітті львівські документи – переписку народного депутата зі Львівським міським головою, судові ухвали.

http://lvivexpres.com/news/2016/10/14/73958-lysta-nardepa-miskogo-golovy-lvova-znayshly-selyany-pidkynutomu-smitti

 

• Лугинський район

15 жовтня 2016 року 4 фури зі Львова без необхідних дозволів викинули сміття на сміттєзвалище с. Лугинки Лугинського району.

http://ztnews.com.ua/%D0%BB%D1%8C%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9-%D0%BC%D1%83%D1%81%D0%BE%D1%80-%D1%83%D0%B6%D0%B5-%D0%B2-%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD/

• Олевський район

25 жовтня 2016 року 3 вантажівки (автомобілі бачили і 23 жовтня) побутового сміття (у т.ч. відходи від медпрепаратів, виписки з медзакладів м. Львова) викинуто за 1 км від житлових будинків с. Білокоровичі Олевського району.

http://olevsk.com.ua/node/11560

https://podrobnosti.ua/2141245-na-zhitomirschinu-privezli-shpritsi-ta-smttja-z-lvovu.html

http://ua.censor.net.ua/photo_news/4122/try_vantajivky_vykynuly_kilka_tonn_lvivskogo_smittya_bilya_mijnarodnoyi_trasy_na_jytomyrschyni_deputat

http://gazeta.ua/articles/life/_lvivske-smittya-vivezli-v-burshtinovij-kraj/731057

 

Романівський район

1 грудня – неподалік звалища у смт. Миропіль Романівського району комунальники виявили цілу гору львівського сміття. Загалом на миропільський смітник вивезли близько 20 тонн сміття.

http://www.zhitomir.info/news_161787.html

 

Черняхівський район

7 грудня – у селищі Черняхів Житомирської області скинули чергових кілька тонн сміття львівського походження.

http://www.zhitomir.info/news_161968.html

Малинський район

18 грудня – у селі Недашки Малинського району я зупинили три фури з львівським.

Черняхівський район

29 грудня – у Черняхівському районі викинуто близько 40 тонн сміття.

Чеки підтверджують про львівське походження.

Пулинський район

2 січня 2017 – на 199 кілометрі автодороги Київ – Чоп, за селом Улашанівкою Пулинського району Житомирської області, знову вивантажили три фури зі сміттям.

http://zhitomir.today/news/accident/novorichniy_podarunok_zi_lvova_furi_zi_smittyam_povertayutsya_foto-id17804.html

Ігор Гундич Ігор Гундич , Голова Житомирської ОДА
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram