ГоловнаБлогиБлог Миколи Томенко

Необхідно розслідувати вугільну аферу, за яку платять українці

Низка останніх подій, що збіглися в часі, - блокування залізничного сполучення з окупованими територіями, обстріли Авдіївки та спроба відновити переговорний процес у рамках Тристоронньої контактної групи - змусили привернути увагу до так званої схеми «Роттердам плюс», або, як уже можна сказати, - до афери низки олігархів та посадових осіб як з боку України, так і з боку окупованих територій.

Фото: korrespondent.net

Справа в тому, що так звана схема (формула) ціноутворення на вугілля «Роттердам плюс» була запропонована у березні минулого року Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Вона ухвалила постанову №721 про поетапне зростання оптової ціни на електроенергію – через різке підвищення ціни на вугілля. Регулятор запровадив формулу визначення ціни вугілля, що передбачає прив’язку до його ціни в порту Роттердама плюс вартість доставки в Україну. Звісно, що зростання оптової ціни безпосередньо перекладається на споживачів: через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне «Центренерго», стали продавати електроенергію на 15-20% дорожче.

На першому етапі ця історія, дійсно, нагадувала чисту аферу, тому навіть Прем’єр-міністр В. Гройсман публічно виступив проти. Натомість після різних, очевидно, неформальних домовленостей ця формула таки була затверджена.

І ось сьогодні ми дізнаємося, що попри обіцянки влади, ніякої диверсифікації вугілля не відбулося, і левова частина вугілля, яке нині використовується, це вугілля, що закуповується українською стороною з шахт, здебільшого, Ріната Ахметова, тобто - з окупованих територій ДНР і ЛНР!

З огляду на це виникає нагальна потреба розслідувати цю ситуацію, оскільки цілком очевидно, що Україна на рівні керівництва держави (як мінімум, Президента, Премʼєра та їхнього оточення) у змові з Рінатом Ахметовим та його компанією, а також при домовленості з представниками незаконної влади ДНР та ЛНР вже не один місяць забезпечують Україну вугіллям з окупованої території, яке, як свідчать експерти, закуповується по набагато нижчій ціні, аніж та, що передбачена формулою «Роттердам плюс» та закладена у тарифах для українських громадян.

Отож, для того, щоб українцям збагнути масштаби цієї афери (а нещодавно В. Гройсман заявив про те, що «Україна споживає 24 млн тонн енергетичного вугілля, 9 млн тонн вугілля групи "А", який використовується на ТЕС, видобувається на непідконтрольній території») та зробити відповідні висновки стосовно дій вищезгаданих посадовців і бізнесменів, необхідно, як мінімум, створити у парламенті Тимчасову слідчу комісію, яка би допомогла розслідувати цю вугільну аферу із залученням контролю ЗМІ та громадськості.

Адже ця вугільна афера виглядає як цинічне і нахабне пограбування українців під виглядом «забезпечення енергетичної незалежності» від Росії!

Микола Томенко Микола Томенко , Лідер Громадського руху "Рідна країна", доктор політичних наук
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram