ГоловнаБлогиБлог Алексея Дорошенко

Україна так і має великого Державного гербу. Може час прийшов?

24 серпня 1991 року була прийнята Постанова Верховної ради УРСР «Про проголошення незалежності України», але й досі наша країна не має усіх державних символів України.

Фото: Алексей Дорошенко

Згідно Конституції Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.

Великий Державний Герб України повинен бури розроблений з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького. Великий герб повинен бути підтриманий Кабінетом Міністрів та проголосований не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України, тобто 300 голосами.

Малий герб України у формі тризуба був прийнятий ще 19 лютого 1992 року Постановою Верховної Ради «Про Державний герб України». Великих дебатів навколо тризуба не було, тому що він використовується з князівських часів та є символом влади. Він був родовим знаком Рюриковичів та є геральдичним знаком князя Володимира Великого. Існує багато версій його походження, тому що він зустрічається на зображеннях, датованих ще I століттям.

Але великому Державному гербу пощастило менше. Згідно Конституції він повинен мати герб Війська Запорізького. Але геральдисти відмітають кожен розроблений варіант гербу Війська Запорізького. Коли на Запорізькій Січі розробляли свій герб, то вони не радились зі спеціалістами, тому змогли отримати свій символ. Але зараз спеціалісти хочуть щоби герб запорожців був на сучасний манер з урахуванням усіх політичних відтінків. Тому постають питання до гербу: а де данина Харкову та Криму, у який жупан (червоний або золотий) повинен бути одягнутий козак? Через це ми досі не маємо державного символу.

Перший конкурс щодо великого Державного Герба України Верховна Рада доручала провести Кабінету Міністрів України у вересні 1996 року. С тих пір пройшло 18 років. Строк проведення конкурсу встановлювався до 1 грудня того ж року. Тоді ж була сформована Державна комісія з підготовки та проведення конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України.

Повторне проведення конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України проводилось вже на підставі Розпорядження Кабінет Міністрів від 16 травня 2007 року.

15 липня 2009 року Кабмін все ж таки затвердив проект Великого Державного Герба України. Але у ньому, як і кожен інший раз були відмічені помилки й неточності. Тому він так і не був внесений на розгляд до Верховної Ради.

Кожен раз при проведенні конкурсу держава встановлювала грошову нагороду за найкращі ескізи. Але сьогодні країна може зекономити на цьому, тому що зробити свій внесок у розбудову держави зараз бажає велика кількість спеціалістів.

З 2000 по 2009 роки приймались Розпорядження, Постанови та Положення Кабінету Міністрів України про затвердження складу та змін до складу Державної комісії з підготовки та проведення конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України.

Конституційна Асамблея надавала пропозиції стосовно внесення змін до Конституції України про скасування поняття великий Державний Герб України. Члени Державної комісії з підготовки та проведення конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України та Конституційної Асамблеї відзначали неможливість прийняття рішення про визначення кращого ескізу великого Державного Гербу України політичними чварами.

На протязі двадцяти трьох мирних років точилися безкінечні суперечки навколо державних символів України. Але тепер, у час, коли під сумнів поставлена територіальна цілісність країни, коли незалежність України відстоюється зі зброєю у руках, буде прийнятий останній державний символ України, без якого держава не є повноцінною.

Алексей Дорошенко Алексей Дорошенко , Директор Украинской Ассоциации поставщиков торговых сетей, управляющий партнер юридической компании PROXIMA
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram