ГоловнаКиїв

148 будинків Деснянського району можуть залишитися без опалення через роботи “Спецжитлофонду”. А той хоче три мільярди з бюджету

148 будинків на Лісовому масиві Києва (Деснянський район) і декілька об'єктів соціальної сфери вже третій місяць не мають гарячого водопостачання. Крім цього, всі ці будинки не зможуть отримати опалення навіть після офіційного запуску теплоносія в житловий сектор столиці. Причина — халатність столичного забудовника комунальної форми власності — КП “Спецжитлофонд”. 

Це комунальне підприємство вже майже сім років будує ЖК на перетині вулиць Мілютенка і Шолом-Алейхема. Горе-забудова ЖК Форест мала бути завершена ще до 2022 року, але “Спецжитлофонду” не вдалося виконати плани. І ось зараз, в 2024 році, КП спробувало завершити будівництво хоча б частини будинку і замовило прокладання до нього інженерних мереж. Роботи на підключенні до теплотраси розпочали чомусь аж наприкінці літа — 24 серпня на клумбі посеред площі Конотопської битви (перетин Мілютенка і Шолом-Алейхема) з'явилася яма і відкриті труби магістрального теплопроводу.

Будинок ЖК Форест
Фото: Леся Падалка
Будинок ЖК Форест

Чому у семи няньок будинки без опалення

Минуло майже півтора місяці, перш ніж відсутність гарячого водопостачання у п'ятої частини Деснянського району стало проблемою, видимою для КМДА. 2 жовтня на профільній комісії Київради з питань ЖКГ і ПЕК про готовність до опалювального сезону звітували всі районні адміністрації міста. Серед інших звучала і доповідь Деснянської РДА: “По керуючих компаніях готовність до сезону 100%, ЖБК і ОСББ — 100%... Проблемне питання одне — підключення до опалення 148 будинків і 4 медичних закладів району…”

На цьому місці всі учасники засідання різко прокинулися: як це — 148 будинків? Хто винен, чому мовчали?

Заступник голови Деснянської РДА Микола Загуменний запевнив голову комісії Олександра Бродського, що профільний заступник мера Петро Пантелеєв вже в курсі, 1 жовтня була нарада з даного питання. Забудовник, з вини якого сталася ця ситуація, не дотримався графіка завершення робіт до 15 жовтня, тому йому продовжили графік — до 1 листопада. Цього року. 

То що ж сталося і до чого тут мешканці району і якась новобудова? В принципі, ні до чого, вони лише заручники стилю роботи комунального підприємства і стилю (відсутності) контролю за своїими КП з боку КМДА і районних адміністрацій. КП “Спецжитлофонд” ще в лютому поточного року оголосив про закупівлю робіт на прокладання зовнішніх мереж до ЖК “Форест”, а в квітні уклав договір з підрядником. Підрядником стала відносно нова для цього КП фірма з Ірпеня ТОВ “Смарт універсал груп”. Цій же фірмі “Спецжитлофонд” віддав підряди на частину робіт з добудови самого ЖК “Форест”. Всі тендери на загальну суму біля 350 млн грн відбулися ще навесні, але роботи, схоже не починалися (один договір, на 236 млн грн, вже розірвано).

 Роботи на теплотрасі біля ЖК Форест
Фото: Леся Падалка
Роботи на теплотрасі біля ЖК Форест

Роботи на теплотрасі.
Фото: Леся Падалка
Роботи на теплотрасі.

Від місцевих мешканців Лісового масиву ми дізналися, що теплотрасу біля ЖК “Форест” розрили в кінці серпня, орієнтовно 24-го. Можливо, саме через сезон відпусток на цю подію не звернули уваги не лише місцеві мешканці, а й керівництво району. Дозвіл на роботи і техумови від “Київтеплоенерго” у “Спецжитлофонду” є. Немає лише самих робіт.

Забудовник мав, грубо кажучи, зробити врізку до магістральної труби, яка прокладена по вулиці Мілютенка, і добудувати мережі до себе, це максимум 50 м. По факту на місці зараз відсутній шматок магістралі, все відкрито, роботи ведуть поруч, на відгалуженні від труби.

Місцеві мешканці сприймали ситуацію, схоже, теж дещо абстрактно: щось розрито, немає гарячої води в крані — ну, не вперше. Занепокоєння в місцевих спільнотах почалося десь в другій декаді жовтня, коли ці факти співставили з похолоданням і початком опалювального сезону.

Роботи на теплотрасі.
Фото: Леся Падалка
Роботи на теплотрасі.

Мешканці району створили відповідну петицію з проханням про завершення робіт і підключення будинків до опалення. А сьогодні, 19 жовтня, проводять на Мілютенка неформальний мітинг для привернення уваги до їх проблеми.

Заступник голови РДА Микола Загуменний запевнив LB.ua, шо і він і в.о. керівника району планують бути на цих зборах. А також запросили туди керівництво “Спецжитлофонду” для пояснень ситуації людям.

“50 будинків вже отримали гарячу воду, сподіваємося, що забудовник завершить свої роботи до 1 листопада, як обіцяв”, — сказав Загуменний. Він також додав, що серед непідключених будинків лишаються два поліклінічних комунальних заклади, але поки там без опалення некритично.

Чим відомий винуватець ситуації, “Спецжитлофонд”

КП “Спецжитлофонд”, який, прямо кажучи, підставив і КМДА, і, особливо, мешканців району, має давню скандальну історію з ЖК “Форест”. Взагалі, “Спецжитлофонд” створювали, щоб він опікувався управлінням і перебудовою гуртожитків комунальної форми власності Києва. Але з часом це підприємство почало багато будувати самостійно (переважно за бюджетні кошти). ЖК “Форест” був одним з таких проєктів: частину квартир будинку мали передати мешканцям гуртожитку на вул. Мілютенка, 23-А (“будинок-вбивця”, стіни якого офіційно визнані токсичними і небезпечними для людей), ще частину віддати іншим пільговикам. Правда, і в продажу квартири цього будинку теж є.

Проєкт стартував в 2018 році і мав завершитися через пять років. Зараз фактично збудована лише 1 секція, решти чотири в процесі і роботи там наразі не ведуться. Загальна вартість договорів на будівництво цього ЖК вже склала понад 500 млн грн, але багато з них ще не закриті.

Недобудований будинок на Мілютенка 23-А
Фото: Леся Падалка
Недобудований будинок на Мілютенка 23-А

Недобудований будинок
Фото: Леся Падалка
Недобудований будинок

Ще в 2022 році вибірковий аудит будівельних робіт КП “Спецжитлофонд” виявив порушень на 70,4 млн грн, з яких 6,8 млн грн вважаються втраченими. В 2023 році прокуратура вручила керівнику КП Володимиру Шарію підозру за фактом службової недбалості, яка спричинила тяжкі наслідки (завдано збитків громаді в розмірі 21 млн грн). В жовтні минулого року розпочався суд у цій справі, мова йде про збитки саме на будівництві ЖК “Форест”.

І як його за все винагородити

Історія “Спецжитлофонд” не є чимось унікальним для “стратегії розвитку” столичних комунальних підприємств. І навіть наявність десятка справ в суді і кількох десятків проваджень — типова історія для КП, які освоюють бюджетні кошти (як “Київзеленбуд” чи “Плесо”). Але досить нетиповим є розвиток історії з цим КП, яке не може добудувати, втрачає гроші і підставляє мешканців цілого масиву перед зимою: днями з'явилася пропозиція влити в це і так дотаційне підприємство ще більше грошей. Сума вас точно вразить — мова йде про три мільярди гривень. 

Саме стільки потрібно влити в статутний фонд “Спецжитлофонду”. І саме такий проєкт рішення зареєструвала тиждень тому депутатка Київради від фракції “Батьківщина” Алла Шлапак. В проєкті зазначила, що необхідність такої допомоги з боку бюджету Києва пов'язана з тим, що це КП допомагає з розселенням киян, постраждалих від російської агресії (зруйновані атаками будинки). 

Ми ще зробимо запит на “Спецжитлофонд” з уточненням конкретних цифр розселених ним постраждалих. Але і зараз відомо, що в цьому році міська влада розселяла в тимчасове житло, надане з фондів КП “Фінансова компанія “Житло-інвест””.

Проєкт рішення про кількамільярдну дотацію “Спецжитлофонду” лише почали обговорювати в комісіях Київради.

Леся ПадалкаЛеся Падалка, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram