ГоловнаКиїв

Страх і ненависть у багатоповерхівці: Як кияни готуються до відключень, щоб зберегти життєздатність будинків узимку

Висотні багатоквартирні будинки виявилися найбільш вразливими через тривалі відключення електроенергії, які нам з 2022 року регулярно влаштовує ворог. І чим сучасніший будинок, тим більше він залежний від систем, що працюють на електриці. 

Мова йде не про роботу електроприладів у квартирі, а про базові функції життєдіяльності: наявність у помешканні води, каналізації, опалення, доступність високих поверхів. Сезон відключень 2022/2023 років засвідчив, що тут діє правило «чим вище — тим гірше»: холодне водопостачання без додаткових насосів надходить у квартири лише до 9–12 поверху (залежно від особливостей району й конкретного джерела, яке подає воду в будинок); надходження теплоносія в будинки з ІТП або власними котельнями теж неможливе без роботи насосів; ліфти не працюють у всіх однаково, але мешканцям нижніх і середніх поверхів це менш відчутно. І лише каналізація досі працювала в усіх, оскільки тут рух по трубах відбувається згори вниз, а не навпаки, і поки загальноміська мережа очисних споруд працювала, то і містяни мали стабільне водовідведення.

Нема води, відсутнє опалення, стоять ліфти, темно біля будинку і на поверхах. «Бонусом» ще й електроплити, якими обладнані всі висотки. Те, що шокувало восени 2022 року, стало рутинним викликом у 2024-му. І тепер українці думають не про те, куди виїхати на зиму зі столиці, а про те, як налагодити роботу свого багатоквартирного будинку.

Ми зібрали основні сценарії, як облаштувати енергонезалежність у багатоповерхівці, а також те, що зазвичай заважає реалізувати їх.

Багатоповерхівка на Позняках, Київ
Фото: Макс Требухов
Багатоповерхівка на Позняках, Київ

Мрія про генератор

Наталка мешкає в новобудові на лівому березі Києва і до повномасштабного вторгнення вважала свій ЖК практично ідеальним: гарне розташування, доглянута територія, автономне опалення в будинку, що гарантує контроль якості послуги. Але вже в листопаді 2022-го, після кількох тижнів постійних аварійних і планових відключень електроенергії, стало зрозуміло, що відсутність опалення чи не найбільш неприємний для неї наслідок атак Росії.

«Я живу на нижньому поверсі й спокійно піднімаюся пішки, у мене не зникає вода, і я швидко опанувала туристичний пальник як заміну електроплиті. Але постійні перебої з опаленням були дуже неприємними», — згадує киянка сезон 2022/2023 років.

Річ у тім, що новобудова хоча й мала автономну дахову газову котельню, але ніхто не готував її до роботи в регулярно аварійному режимі: виявилося, що після відключення з мережі система не запускалася автоматично й потрібно було постійно вручну керувати роботою як котельні, так і насосів у кожній секції будинку Наталки.

«Через це подекуди опалення взагалі не встигали запустити в той кількагодинний проміжок часу, коли електроенергію давали, і в деякі дні батареї у квартирі були теплими менш ніж вісім годин на добу. Гарячими вони взагалі майже не бували», — розказує Наталка, яка виховує двох дітей.

Мерзнути, не мати змоги вчасно помитися й мусити підніматися пішки з дітьми і собаками на двадцять і більше поверхів — така перспектива дуже швидко підштовхнула мешканців ЖК до ідеї терміново придбати генератори, які повернули б усім нормальне життя. Мало хто уявляв реальну ціну проєкту і спосіб його реалізації, але всі хотіли безперебійного живлення будинкових служб.

Потужний генератор на вулиці Києва.
Фото: LB.ua
Потужний генератор на вулиці Києва.

Хто має купувати і скільки сплачувати

Ідея купівлі власного генератора на будинок швидко оселилася в багатьох чат-групах будинків Києва. Але до втілення було ще далеко.

На першому етапі мешканці будинку мали знайти ту людину, яка візьметься за цю абсолютно незнайому справу. І тут виявилося, що обслуговуючі організації (керуюча компанія, ЖЕК) здебільшого умивали руки й не хотіли влазити в історію з генераторами. У першу чергу тому, що рішення про дороговартісну покупку потребувало офіційної згоди загальних зборів мешканців, що складно реалізувати. І далі багато роботи, за яку постійно питатимуть і не дякуватимуть.

Тому в більшості будинків, де цей процес таки запустили, рушійною силою та виконавцем проєкту стали мешканці, а точніше їхня ініціативна група. Саме вони створюють опитування в будинку, вивчають ринок обладнання й ціни, визначають вартість і розмір внесків.

І тут постає друга найбільша проблема — суспільний консенсус. Річ, як виявилося, майже неможлива.

«Півтора року. Рівно півтора року знадобилося нашому ЖК, щоб перейти від словесних баталій в будинковому чаті до збору коштів. Якщо чесно, я такого не очікувала», — з розпачем згадує свою генераторну історію Олена, яка давно мешкає у висотці на Позняках і раніше ніколи й близько не цікавилася питаннями обслуговування будинку.

Багатоповерхівки на Позняках, Київ
Фото: Макс Требухов
Багатоповерхівки на Позняках, Київ

Сусіди Олени сперечалися через усе: генератор лише для насосів чи також і для ліфтів; здають усі чи тільки ті, кому дуже треба; розмір внесків залежить від кількості мешканців квартири, розміру квартири чи однаковий для всіх.

Навіть коли вже знайшли порозуміння щодо основних критеріїв спільної покупки, пішла друга хвиля суперечок: нижні поверхи не хочуть здавати на генератор, бо «у них і так все є» під час відключень, а верхні поверхи обурені цим і не хочуть здавати гроші, поки не долучаться нижні…

«Навіть зараз, після важкого літа, яке ми пережили в нашій бетонній коробці без ліфтів і води, наш будинок усе ще не визначився з остаточною сумою внесків на генератор — вирішили спершу знайти підходящу модель в наявності, а вже потім швидко зібрати гроші. Я просто не маю слів, бо вже жовтень і попереду зима», — зізнається Олена.

Бюджет: Точної інформації все ще немає, але йдеться про суму від 4–5 тис. грн від квартири.

«Улаштувати відчуття апокаліпсиса»

Варіант того, як працювати з незговірливими мешканцями, показав нещодавно представник КМДА. Радник заступника міського голови Петра Пантелеєва, представник асоціації ОСББ і ЖБК Києва Олексій Тихонов прийшов як експерт на зустріч з мешканцями одного столичного будинку, і там його агітація за термінове встановлення систем альтернативного живлення набула радикальних форм. Судячи з відео камер спостереження, яке потрапило в соцмережі, Тихонов пропонував активу будинку влаштовувати «трошки відчуття апокаліпсиса» іншим мешканцям: навмисне відключати електрику й ліфти в пікові години, відключати конкретні квартири, а коли мешканці будуть розгублені й дезорієнтовані, то вручати їм аркуш для підпису за рішення про закупівлю обладнання. Тобто рекомендував підсилити мотивацію голосувати демоверсією наступної зими.

Олексій Тихонов
Фото: kyiv.press
Олексій Тихонов

Відео справило, м'яко кажучи, суперечливе враження про методи й риторику офіційного представника влади й розлетілося в соцмережах, викликавши бурхливі обговорення. Але… як ми дізналися, упродовж кількох тижнів після цього візиту ОСББ вдалося зібрати необхідну кількість підписів за участь у проєкті купівлі обладнання безперебійного живлення.

«Ми розглядали можливість купівлі сонячних панелей із системою інверторів і акумуляторів за програмою Фонду енергоефективності ГрінДІМ. Я почала вивчати це питання ще в травні, навіть до початку відключень. Дивилася досвід інших ОСББ, консультувалася з технічними спеціалістами. І якраз перед тим, як ми виходили на фінішну пряму — голосування зборами ОСББ і подача заявки, літні відключення електрики трохи послабшали, люди більш розслабилися. Плюс літо, не так легко зібрати мешканців фізично. Тому ми і запрошували Олексія, щоб він більше розказав про свій досвід нашим сусідам», — пояснила нам ситуацію Тетяна, голова правління ОСББ на вулиці Чорновола, відео з якого потрапило в мережу.

У цьому зливі Тетяна вбачає підступ одного мешканця, який має особисті мотиви заважати роботі ОСББ. І запевняє: головне, що всі бажаючі отримали технічну інформацію з перших рук, від Тихонова, і в результаті могли прийняти усвідомлене рішення для голосування.

Будинок на Чорновола, де проводили агітацію
Фото: Леся Падалка
Будинок на Чорновола, де проводили агітацію

Заявку від цього будинку вже подали, але вона все ще на розгляді. Імовірного постачальника обладнання вже знайшли. Купівля передбачає СЕС + інвертори з акумуляторами. Але фактично в зимовий сезон знадобляться тільки накопичувачі, генерація буде з весни.

Бюджет: Внески залежать від площі помешкання і становлять 130 грн/м², тобто від 5 тис. грн за однокімнатну квартиру і вище. Якщо заявку будинку в ГрінДІМ погодять, то він отримає часткову компенсацію витрат.

Як заживити цілий «таун»

Варіант з голосуванням зборами співвласників і заявкою на відшкодування в ГрінДІМ відкинула як складний в реалізації ініціативна група іншого столичного ЖК. Це новий житловий комплекс, розташований в районі метро «Нивки», і складається він з трьох десятків будинків. Уявіть собі, як вмовити таку кількість власників.

У цьому ЖК проєктом безперебійного живлення займаються самі мешканці, а не обслуговуюча організація. Ініціативну групу з робочою назвою «Файна СЕС» очолює Владислав Безверхній, який почав перейматися проходженням наступного сезону ще в березні 2024 року, до потужних ударів по українській генерації.

«Навесні я вже почав вивчати обладнання на профільних виставках, у травні ми почали обговорювати перспективи на зиму в будинкових чатах, а влітку, після відключень, проєкт зарухався з місця», — розказує нам Владислав.

Владислав Безверхній займається проєктом безперебійного живлення систем великого ЖК у столиці
Фото: Леся Падалка
Владислав Безверхній займається проєктом безперебійного живлення систем великого ЖК у столиці

Особливістю цього ЖК є велика кількість будинків переважно середньої висотності. Тобто більшість будинків лишаються з водою під час відключень і не так страждають без ліфтів, як мешканців 25-поверхівок. Основна больова точка тут — опалення.

«У нас серед мешканців знайшлися люди, які мали реальний досвід зливання води із системи теплопостачання в результаті аварійних ситуацій і замерзання труб теж бачили. Тому перспективи залишитися взимку без обігріву обмалювали всім чітко. Я ж завжди наголошую на тому, що ситуація з енергетикою в нашій країні ще довго буде нестабільною і кожен крок до енергонезалежності — це наша безпека», — пояснює Владислав.

Варіант установити сонячні панелі на дахах найвищих будинків ЖК не пройшов випробування голосуванням — не вдалося зібрати необхідної кількості підписів власників (68 %). І оскільки в такому разі не можна подати заявку на відшкодування за державною програмою зі встановлення СЕС, то ініціативна група сконцентрувалася на придбанні генератора й гібридних інверторів з акумуляторами, виключно за свої кошти.

Мешканцям пощастило — опалення їм забезпечує власна газова котельня, одна на всі будинки ЖК. Для неї придбають генератор, також один. А далі в кожен будинок встановлять інвертори + акумулятори, які будуть накопичувати електроенергію з мережі й забезпечувати роботу ІТП (подача опалення) і насосів води в період відключень. І оцих комплектів потрібно 31 — на кожен будинок комплексу.

«Це буде живлення на 5–6 годин з можливістю розширення до 10–15 годин. У перспективі, я сподіваюся, повернемося і до власної сонячної генерації», — ділиться планами Владислав.

Керуюча компанія ЖК не відразу пристала на всі пропозиції ініціативної групи, але зараз допомагає з певними етапами прокладки майбутньої мережі й установлення обладнання. Зокрема, задля безпеки його експлуатації в підвалах будують окрему секцію, щоб розмістити інвертори з акумуляторами, — захищену від комунікацій і можливих протікань, безпечну для людей, які користуються підвалом як тимчасовим укриттям. 

Методику розрахунку внесків визначали так само складно, як і багато інших ЖК, але вирішили, що це буде фіксована сума, однакова для квартир будь-якої площі, оскільки система забезпечуватиме сам факт доставки послуги до квартири, а вже споживання індивідуальне. Збір триває із серпня, але Безверхній наразі не називає, який відсоток власників уже здав гроші. Каже лише, що зібрана сума дозволяє замовляти проєкт і обладнання. Але на його доставку і встановлення можуть піти ще місяці.

Бюджет: Внески в цьому ЖК становлять 7,3 тис. грн, перевищення суми платежу вітається.

Коли хотів побути критичною інфраструктурою

Інший великий новий житловий комплекс, розташований уже на Виноградарі, підійшов до питання безперебійного живлення найбільш оригінально. Обслуговуюча компанія ЖК звернулася до міської влади і ДТЕК з пропозицією змінити схему підключення будинків так, щоб на живлення побутових споживачів (квартир) був один ввід, а на живлення обладнання будинку (насосів, котелень і ІТП) — інший. І відключати лише той ввідний розподільчий пристрій, який іде на квартири. А інший не відключати взагалі.

Столичний ЖК
Фото: varshavsky.com.ua
Столичний ЖК

Ідея, яка вражає простотою. І трошки нахабством. 

Обслуговуюча компанія мотивує своє прохання тим, що в ЖК більш ніж 40 будинків на 10000 мешканців, тому їм дійсно дуже треба. Інакше квартири можуть замерзнути і буде «гуманітарна катастрофа».

Зі своїх джерел ми дізналися, що ДТЕК відразу відмовила в цьому ексклюзивному проханні. У відповіді Київських електромереж сказано, зокрема, що вони відключають лише лініями, а не будинками. А також якщо лишати заживленими певні лінії з роботою насосів, котелень, ліфтів, то це створить перевищення лімітів споживання, яке доведеться компенсувати більшими відключеннями інших споживачів.

Історія ця відбувалася ще влітку, хід конем не вдався. І зараз мешканці будинків цього ЖК усе ще на шляху пошуку свого рішення для самостійного забезпечення безперебійного живлення насосів і ліфтів.

Бюджет: Невідомо.

На крок попереду і в таємниці 

Ще одна відома компанія-забудовник показала стратегічне мислення й анонсувала влітку, що буде забезпечувати свої будинки джерелом безперебійного живлення на час відключень. Компанія обіцяє замовити, встановити й підключити генератори сама. І насправді це дійсно безпрецедентна заява.

Але є одне але. Забудовник бере на себе повний цикл робіт лише на тих об'єктах, які ще в процесі будівництва. Тобто це: 1) лише проєкт, намір; 2) увійде у вартість квадратних метрів об'єкта.

ЖК «Сирецькі Сади» в Подільському районі Києва
Фото: domik.ua
ЖК «Сирецькі Сади» в Подільському районі Києва

А мешканці тих будинків (або частини комплексів чи секції), які вже введені в експлуатацію, мають купувати генератори собі за свої кошти. Обслуговуюча компанія (від забудовника) бере на себе організацію процесу, процес закупівлі обладнання в Китаї, а також проєкт і встановлення. Насправді це немало, а якісна організація процесів узагалі безцінна.

Особливістю підходу цього забудовника є те, що він закуповує не дизельні генератори, як усі, а газові. Для житлових будинків у Києві такого ще ніхто не робив. Ми звернулися до однієї обслуговуючої компанії цього забудовника з питанням, чому обрали саме таке технічне рішення для свого ЖК, але нам відповіли, що поки не коментують цього питання.

Газовий генератор може бути значно економнішим в експлуатації за дизельний. Але за однієї умови — якщо купувати газ не за ринковими цінами для підприємств, а за ціною для побутових споживачів. Фактично ж це газ для комерційного підприємства (керуюча компанія), яке надає послуги (обслуговує своє будинкове обладнання). Також зі своїх джерел ми дізналися, що в Київгазі ще не видавали техумов для такої нової схеми споживання газу.

А проте, завдяки ініціативі керуючих компаній у будинках цієї групи збори на генератори відбуваються більш злагоджено. І на початку жовтня в чат-групах анонсували завершення першої половини збору коштів, що дозволила замовити самі генератори. На доставку піде ще мінімум два місяці.

Бюджет: Фіксовані внески від кожної квартири, розмір — від 5,5 до 6,5 тис. грн залежно від параметрів конкретного ЖК.

***

Тим часом Наталка, історію якої ми згадували першою, вже давно має генератор у своєму будинку.

Потужний генератор забезпечує основні потреби двох будинків: насоси, опалення, ліфт
Фото: Lb.ua
Потужний генератор забезпечує основні потреби двох будинків: насоси, опалення, ліфт

«Думаю, від кількарічних суперечок навколо методики внесків, вартості й номенклатури обладнання нас врятували лише чітка позиція ініціативної групи і платоспроможність мешканців. Вирішили, що всі просто роблять добровільні внески і чим більше — тим краще. Завдяки цьому вже влітку 2023-го генератор замовили й розпочали збір на другу частину — проєкт і встановлення, — розповідає вона. — У жовтні минулого року генератор привезли, у грудні успішно протестувати всю систему. Улітку 2024-го все запустили в роботу в плановому режимі: по ліфту в секції, насоси, охоронні й сигнальні системи та "пункт незламності" — розетки для зарядки гаджетів у консьєржки. Попереду ще випробування справжньою зимою і непрогнозованими за тривалістю відключеннями. Але з певною базою чекати їх трошки спокійніше».

Бюджет: Довільна сума внесків на етапі 2022/2023 років, 7,5 тис. грн для тих, хто здавав у 2024-му.

Леся ПадалкаЛеся Падалка, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram