ГоловнаПолітика

Порошенко відмовився враховувати пропозиції Кабміну щодо судової реформи

Варіант "розігнати всіх суддів і набрати нових" президенту не підходить

Порошенко відмовився враховувати пропозиції Кабміну щодо судової реформи
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко дав зрозуміти, що не буде змінювати підготовлену Конституційною комісією судову реформу заради врахування пропозицій Кабміну.

На брифінгу в четвер Порошенко заявив, що проект Конституційної комісії передбачає "швидке і ефективне оновлення суддівської влади". При цьому він нагадав, що до складу Конституційної комісії входили в тому числі представники уряду.

Порошенко нагадав, що рішення Комісії стосовно конституційних змін щодо судової реформи було представлено на громадське обговорення та направлено на розгляд Венеціанської комісії, яка повинна оцінити відповідність запропонованої судової реформи України вимогам і критеріям Ради Європи. "Дуже сподіваюся, що цей висновок буде позитивним", - сказав глава держави.

Президент зазначив, що за підсумками обговорення Венеціанською комісією та громадськістю направить проект змін до Конституції в частині судової реформи до парламенту, і висловив сподівання на підтримку парламентарів.

"Складовою частиною цієї реформи має бути оновлення суддівського корпусу", - резюмував Порошенко.

Нагадаємо, в середу Кабмін схвалив концепцію змін до Конституції щодо судової реформи, яка передбачає звільнення всіх суддів і набір нових. В уряді визнали, що не можуть подавати законопроекти щодо змін до Конституції. Однак Кабмін як найвищий орган виконавчої влади, відповідальний за економічні та соціальні реформи в країні, вирішив запропонувати своє бачення судової реформи. Пропозиції уряду направлять до Конституційної комісії і в парламент. Кабмін розраховував, що його пропозиції будуть враховані під час розробки фінального варіанту змін до Конституції.

У вересні проект змін до Конституції в частині судової реформи затвердила Конституційна комісія, створена президентом Петром Порошенко. Цей проект не такий радикальний, як урядовий. Основні положення пропонованої президентом судової реформи читайте у статті "«Болванка» судової реформи: без очищення і з монополією для адвокатів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram