ГоловнаБлогиБлог Романа Семенухи

Коаліція БПП + Відродження на Харківщині як проект переформатування коаліції на національному рівні

Проведення місцевих виборів було одним із запланованих етапів перезавантаження влади після революції гідності. Особливо таких змін люди очікували на Сході і зокрема на Харківщині. Ще напередодні проведення виборів багато аналітиків відзначали високу ймовірність так званої змови теперішньої влади з представниками колишньої партії регіонів.

Фото: Сергей Нужненко

Після проведення практично усіх установчих сесій місцевих рад на Харківщині та обрання керівних органів модно підвести перші підсумки.

Після очікуваного консенсусу-договорняка багатьох зацікавлених сторін Київа, Дніпропетровська та Харкова мерські перегони виграв Кернес. Позиції усіх зацікавлених сторін вже були очевидними на першій сесії при обранні секретаря міської ради та заступників міського голови. Нагадаю, що новообраний секретар пан Новак від Відродження став депутатом міської ради дивовижним чином - для його проходження 12 депутатів з 57 "відмовилися" від мандату. Напевно дуже потрібна людина. Іншими словами Відродження чхало на вибір своїх же прихильників - неважливо кого обрали Ви - важливо кого призначемо ми. Через цей ганебний факт фракція Самопоміч відмовилася взяти участь у голосуванні, але решта фракцій БПП та Наш край практично в повному складі підтримало нового секретаря . Те саме сталося при обранні заступників міського голови, де як мінімум у двох кандидатів суттєво розходилися декларації з реальним майном, але це нікого не збентежило.

Дуже подібна ситуація склалась на першій сесії обласної ради. Обрана президія у складі голови та двох заступників складається з представників Відродження та БПП. Причому БПП навіть не виставляло свою кандидатуру, хоча математичні шанси були обрати голову облради без голосів Відродження. Але очевидно план був запрограмований інший з самого початку. В результаті голова облради разом з заступниками , двоє з яких представники Відродження були обрані більшістю присутніх за вийнятком фракцій Самопомочі та Батьківщини та двох інших депутатів.

Ситуація дивовижним чином повторилася на Харківській та Дергачівській сесіях районних рад. Більше того представники БПП не змогли висунути кандидатів на голів райрад, які б не перебували до того у партії Регіонів, в результаті чого частина демократичних партій просто не змогли підтримати такий вибір колег.

В результаті можна констатувати , що оновлення влади від регіоналів зазнало фіаско, не дивлячись на часткове потрапляння до місцевих рад представників демократичних сил, які справді делегували нові обличчя. Та кількість колишніх членів партії або фракцій партії регіонів у фракціях БПП свідчить проте , що навіть не було спроби змінити підходи та принципи, які сповідували попередники.

Якщо так піде далі, то стає страшно, якщо такий реванш із залученням регіоналів, а як відомо колишніх регіоналів не буває відбудеться на національному рівні. І на останок: а чи не є це прообразом нової коаліції , де замість Батьківщини і Самопомочі можуть бути залучені для переформатування коаліції фракції Відродження та Воля народу у парламенті?

Роман Семенуха Роман Семенуха , Депутат Верховної Ради України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram