Призначати по-старому: для Мінекономрозвитку конфлікти інтересів не важливі?

28 травня відбувся конкурсний відбір на посаду керівника Державного підприємства «Київоблстандартметрологія», яке перебуває у віданні Міністерства економічного розвитку і торгівлі та, досить таки, є «хлібним». Перемогу здобула Кравченко Ірина Миколаївна. При цьому, за словами, громадських активістів, багато кандидатів, які подавали документи, були просто на просто проігноровані конкурсною комісією.

Фото: Макс Левин

Особа дуже відома у вузьких колах, ще з того часу коли вона обслуговувала інтереси «Партії Регіонів», виконуючи різні доручення, працюючи на різних посадах. Ірина Миколаївна, займаючи будь-яке керівне місце, та розібравшись у реаліях, одразу починала обкладати своїх підлеглих «даниною», яку вони мали заносити кожного місяця до її робочого кабінету. Про це говорять колишні підлеглі, які не хочуть називати своїх імен, зневірившись у тому, що її буде притягнуто до відповідальності. Нехитра схема була розкрита прокуратурою у 2012 році, була порушена кримінальна справа за систематичне вимагання хабарів.

Та, маючи покровителів у Верховній Раді, а саме в особі Геннадія Чекіти, мажоритарника з Одеси, який зараз є депутатом від Блоку Порошенка, а у 2012 плідно співпрацював з Ківаловим.

При новій владі Кравченко зуміла «домовитись» і виграти конкурс в обхід Закону України «Про очищення влади». На сайті Міністерства Юстиції у розділі «Очищення влади» немає жодного слова про державного службовця Кравченко Ірину Миколаївну, ні декларації, ні власноруч написаної заяви про здійснення відносно неї перевірки згідно закону.

Зрозуміло чому відсутня будь-яка інформація, адже перевірку пройти вона не зможе, навіть саму формальну. Тому і було вирішено з погодженням «зверху», тишком провести конкурс та призначити Ірину Кравченко директором держпідприємства.

Роботу подібних схем може зірвати страйк, який погрожують провести працівники підприємства, як це зробили їхні колеги у Херсоні та Запоріжжі, котрі теж протестують проти непрозорості конкурсів, коли на посади призначають некомпетентних людей, замішаних у корупційних схемах. Коли третє підприємство у одному міністерстві страйкує по одній і тій же причині, виникає враження, що його керівництво цілеспрямовано призначає на посади потрібних для функціонування корупційних схем людей.

Колектив підприємства обурений тим, що на посаду призначають «корупціонерку» Кравченко, мета якої перетворити його на «дійну корову» для сімейного бізнесу. Такий висновок можна зробити з конфлікту інтересів, який має місце в цьому випадку.

В місті Києві за адресою проспект Возз’єднання 19, офіс 212б зареєстроване підприємство з приватною формою власності ТОВ «НВЦ Київстандартметрологія», директором котрого є Кравченко Олексій Генадійович, який є чоловіком Ірини Миколаївни.

Схема працює дуже просто, з держпідприємства замовлення перекидаються на приватне підприємство чоловіка, завдяки чому значний прибуток йде в кишені сім’ї. Та у Міністерстві чомусь не звертають уваги на явні корупційні дії, хоча згідно Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» уже давно мала бути проведена перевірка, за даним фактом.

Очевидно, що є системна проблема із застосуванням Закону України “Про очищення влади” під час проведення конкурсів на призначення керівних посад. Більше того, сам закон не є досконалим. Конкурси на призначення керівників держпідприємств закриті та непрозорі, на посади призначаються люди які не мають ніякого права навіть працювати у держапараті.

Але лишаються питання до конкурсної комісії, які мають вже ставити силові структури. Наприклад, чому не проведена перевірка на можливу наявність конфлікту інтересів у претендента на посаду, а саме, наявність прямого зв’язку між претендентом на посаду директора ДП «Київоблстандартметрологія» та керівником ТОВ «НВЦ Київстандартметрологія».

Власне, ці питання будуть ставити і громадські активісти. Так, наприклад представники ГО «Всеукраїнська люстрація» вже повідомила, що збирається йти до суду та звертатися до прокуратури з вимогою перевірити кадрові призначення у міністерстві та структур, які знаходяться в його віданні, та вжити заходів реагування.

Судячи з усього такий конфлікт інтересів не турбує ні конкурсну комісію, ні керівництво Міністерства. Так, в ситуацію ще може втрутитися міністр Айварас Абромавічус, в протилежному випадку, він і сам буде нести відповідальність за порушення закону.

Олександр Солонько Олександр Солонько , Юрист, політичний аналітик, громадський активіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram