ГоловнаБлогиБлог Олега Ляшка

Припинення вогню – не ціль, а засіб

Щодо рішення про можливе припинення вогню, яке прийняли на трьохсторонній зустрічі у Мінську. Досвід Женеви засвідчує, що ціна таких рішень для Росії мізерна. Росія від самого початку порушувала Женевські домовленості (завезла в Україну зброю, найманців, перегрупувала війська, обстрілювала українські війська тощо). Ми через те припинення вогню втратили темп у військових діях і понесли великі врати.

Фото: EPA/UPG

Двохстороннє припинення вогню Україні потрібне, але воно створює великі ризики для нас, якщо деескалація агресії не відбуватиметься в мінімальних часових параметрах. Якщо припиняється вогонь, то через 6-ть чи 12-ть годин Росія має розпочати виведення своїх військ і озброєнь за певним графіком. Через 6-ть чи 10-ть годин розгортається місія ОБСЄ, яка відстежує виконання заходів з деескалації. Росія негайно припиняє обстріл українських військ зі своєї території. Українські війська залишаються на теперішніх позиціях. Російські війська відводяться від українських кордонів.

Припинення вогню – не ціль, а засіб. Про треба не забувати. Також важливо, щоб під домовленостями про двохстороннє припинення вогню і дорожньою картою по деескалації стояли підписи російської сторони, а не представників терористичних організацій ДНР та ЛНР. Останні – ширма, створена Росією для прикриття російської агресії. Російське вторгнення має бути легалізованим. Адже вторгнення російських військ – факт, вже усвідомлений усім світом.

Загалом немає жодної впевненості, що Росія піде на припинення вогню для деескалації агресії. У Путіна зірвало дах. Є велика ймовірність, що він продовжуватиме агресію. І саме з цього має виходити керівництво держави.

Припинення вогню без стрімкої деескалації агресії є ні чим іншим як погодженням українського керівництва на замороження конфлікту і перетворення південного сходу України в “гарячу точку”.

Олег Ляшко Олег Ляшко , Народний депутат України, лідер Радикальної партії
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram