ГоловнаБлогиБлог Марины Соловьевой

Врятувати історичну Одесу

На цих вихідних довелося бути в Одесі та брати участь у тренінгу за темою «Де шукати місцеву корупцію?». Багато активних людей - мешканці Одеси та інших міст регіону - долучилося до цього заходу.

Фото: dumskaya.net

Спікери розповідали про свою роботу та ділилися досвідом боротьби з корупцією. Особисто я, як голова ГО «Андріївсько-Пейзажна ініціатива», поділилася історією багаторічної боротьби ГО проти забудов у центрі Києва, про міжнародну співпрацю та участь у сесіях ЮНЕСКО. Завдяки консультаціям з міжнародними експертами та тісній співпраці з місцевою владою та мером Києва В. Кличком, в січні 2015 року Київрадою був прийнятий мораторій на будівництво в буферній зоні Софії Київської та Києво-Печерської Лаври. Прийняти такий мораторій Комітет Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО рекомендував ще з 2009 року. Також за ініціативою представників ГО в проект рішення 39-ї сесії Комітету були внесені зміни стосовно зменшення поверховості дисонуючих споруд в історичній частині міста Києва. Це дозволило домогтися демонтажу двох поверхів вже збудованого будинку в Десятинному провулку 3-5, в буферній зоні Софії Київської. Також за ініціативою ГО «АПІ» у Київраді створені та працюють робочі групи з питань вивчення ситуації по забудовам в історичному центрі Києва (Гончара 17-23, Обсерваторна гірка, Дитячий санаторій «Салют»). Це приклад того, що суспільство має можливість впливати на містобудівну ситуацію.

Дмитро Гнап провів вражаючий майстер-клас, під час якого розповів про підводні камені при здійсненні журналістських розслідувань, поділився власними джерелами для пошуку інформації. Тож, серед джерел пошуку потенційних корупційних схем: щоденні новини і, особливо, публікації у соціальних мережах. Останні виконують роль не тільки засобу комунікації та зв’язку між групами інтересів, но і мають вплив на думку влади. Як зазначив Дмитро, здійснюючи моніторинг офіційних сторінок державних службовців, політиків, їх близьких, можна дістати чимало цікавої інформації. Один нерозсудливий пост з їх боку, і у журналіста-розслідувача вже є початковий матеріал для майбутнього розслідування.

У процесі дискусії громадські діячі Одеси розповіли про проблеми міста та небезпеку, яка наближається. 21 вересня цього року на черговій сесії міської ради м. Одеси планується прийняти проект «План зонування території (зонінгу) міста Одеси» (№ 3.18 в порядку денному). Безперечно, цей документ є важливим для міста, проте депутати дуже поспішають його прийняти, незважаючи на порушення норм закону в самому документі.

Одесити звертаються з відкритим листом до всіх свідомих людей:

Шановне товариство!

21 вересня цього року на черговій сесії міської ради м. Одеси планується прийняти проект «Плану зонування території (зонінгу) міста Одеси» (№ 3.18 в порядку денному). Безперечно цей документ важливий для міста, проте депутати дуже поспішають його прийняти, не зважаючи на порушення норм закону в самому документі.

Минулого разу (30.06) громадськість міста Одеси не допустила прийняття цього документу, за цей період часу до «Плану зонування території» не було внесено суттєвих змін, не створено погоджувальної ради, не прийняті до уваги рекомендації консультативної ради з питань планування територій міста Одеси, не проведено громадських слухань, як передбачає статут міста Одеси та не погоджено документ з Міністерством культури України, що передбачено частиною 14 статті 5 Закону України «Про охорону культурної спадщини».

В проекті «Плану зонування території міста Одеси» зона земель історико-культурного значення відсутня, не визначено межі прибережних смуг (всупереч статті 60 Земельного кодексу України), зона природно-заповідного фонду підпорядкована та включена до рекреаційної, що суперечить ЗУ «Про природно-заповідний фонд» та главі 7 Земельного кодексу України. У межах прибережної пляжної зони планується будівництво сезонних спортивних центрів з плавальними басейнами, закладів харчування, підприємств громадського харчування, магазинів площею до 200 кв. м., готелів, соляріїв, аеросоляріїв (всупереч статті 90 Водного кодексу України), а також розміщення некапітальних споруд (що не є об’єктами містобудування, а є елементами благоустрою пляжів): тіньових навісів, лежаків, шезлонгів, крісел для відпочинку, тіньових парасольок, тентів та самих пунктів прокату пляжного інвентарю. Крім цього закладена корупційна складова тим, що в процедуру розміщення тимчасових споруд (що не є об’єктами будівництва) включено отримання спеціального зонального погодження. В зоні Ж-1(Ж-1П), що призначена для розташування садибної забудови, та в зоні Ж-2 (Ж-2П), що призначена для блокованої малоповерхової забудови, допускається будівництво 5-типоверхових багатоквартирних будинків всупереч пункту 5.10 ДСТУ, що допускає будівництво 3-поверхових індивідуальних та блокованих будинків. Зонінг передбачає узаконення на території історичних ареалів всієї висотної забудови, в т.ч. й незаконно зведених будинків, на території яких затверджені міськрадою детальні плани територій без погодження з державним органом охорони об’єктів культурної спадщини облдержадміністрації (необхідно погодження згідно частини 3 статті 20 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»), а також передбачає висотне будівництво в історичному центрі міста, при цьому ядро історичного центру включено до попереднього списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та планується номінувати його до основного списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Висновок управління з питань охорони об’єктів культурної спадщини Одеської міськради стосовно проекту «Плану зонування території (зонінгу) міста Одеси» також відсутній (передбачається частиною 7 розділу 2 статті 6 ЗУ «Про охорону культурної спадщини»).

І це лише частина порушень, на які не звертають увагу депутати міської ради Одеси, тому вважаємо доцільним не допустити прийняття «Плану зонування території міста Одеси» на найближчій сесії міської ради в тому вигляді, в якому він є зараз, та доопрацювати проект спільно з представниками громадськості.

В зв’язку з цим просимо звернути увагу Президента та голів партії «Блоку Петра Порошенка» на те, що представники партії БПП в міськраді планують прийняти антинародний документ, звертаємося до Народного Депутата України пана Ківалова Сергія Васильовича, засновника «Української Морської Партії» звернути увагу, що представники вашої партії також хочуть «протягнути» цей документ, до пана Геннадія Леонідовича Труханова, міського голови та очільника партії, що складає більшість в міській раді «Довіряй Дєлам»: Ваші підлеглі відверто «плюють» на закон!

Звертаємося до всіх народних депутатів України та КабМіну з проханням звернути увагу на це неподобство та приїхати 21 вересня на сесію міської ради задля недопущення прийняття цього документу, до всіх громадських активістів світової спільноти та ЗМІ: дана проблема стосується не тільки одеситів, порушені права всіх людей, і вважаємо необхідним спільно відстояти ці права!

Ситуація в Одесі є складною, як і в інших містах України. Будівельне лобі намагається отримати під будівництво ділянки в історичних центрах міст, на берегах річок, озер, моря, на територіях заповідників. Раніше місцеві ради надавали будівельним компаніям таку можливість, порушуючи закони, але сьогодні суспільство стало свідомим і вдало протистоїть цьому - проводять акції, збирають підписи (місцева ініціатива), звертаються до суду з позовами про скасування рішень органів місцевого самоврядування. Саме тому у зацікавлених сторін є бажання нібито «законним шляхом» отримувати дозволи у історичному центрі міста та у прибрежній зоні. Зацікавлених не дуже й багато: депутати міської ради (і то, мабуть, не всі) та представники будівельного бізнесу, але всі вони досить впливові на місцевому рівні. Так невже задля задоволення купки людей, що прагнуть розвинути свої комерційні інтереси, варто бездумно позбавляти суспільство на існування історичної культурної спадщини?!

Прошу уважно прочитати відкритий лист одеситів. Ми всі разом маємо зупинити намагання знищити історичний центр чудового міста Одеса. Прошу втрутитися у ситуацію всіх народних депутатів від всіх фракцій та позафракційних. Прошу губернатора Одеської області Михайла Саакашвілі звернути увагу на події, що відбуваються в місті Одеса.

Давайте всі разом прикладемо зусиль та врятуємо історичний облік чудового міста!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram