ГоловнаБлогиБлог Ірини Виртосу

А ти мене бачиш? Підпис – дискримінація

24 березня, в рамках ХІІ Міжнародного фестивалю документального кіно Docudays відбулася презентація просвітницької кампанії «Дискримінація обмежує. Протидій!».

Фото: Надано Іриною Виртосу

Дискримінація є. Ти просто можеш її не помічати. Вона як вірус. Однак і вірус дискримінації можна зупинити. Найголовніше в цій боротьбі – розпізнавати дискримінаційне ставлення й не дозволяти метастазів… З енциклопедичних знань: дискримінація (лат. discriminatio «розрізнення») — будь-яка відмінність, виключення, обмеження або перевага, що заперечує або зменшує рівне здійснення прав.

В Україні дискримінація заборонена. Про це йдеться в низці законів, зокрема, в Конституції України та Законі України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».

Проте за даними фонду «Демократичні ініціативи» 75 % українців переконані, що в державі не існує рівності громадян перед законом, і лиш 10% дотримуються протилежної точки зору...

Щоб не розводити розлогих дискусій, чи є в Україні дискримінація, чи ні – організатори кампанії «Дискримінація обмежує. Протидій!» запропонували учасникам невеличку соціальну гру. Ведучий – координатор всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» Олександр Войтенко – роздав охочим ролі різних соціальних груп. Там були і людина з інвалідністю, і багатодітна мама, ром, лесбійка, біженець із Сирії, переселенець із зони АТО та інші.

Завдання було просте: отримати послугу в державних службах, взяти кредит, влаштувати дитину в дитячий садочок чи елітну школу, влаштуватися самим на роботу, відпочити в дорогому ресторані, забронювати номер у готелі... Досить повсякденні справи.

Однак більшість учасників зіткнулася з тим, що їм відмовляли, і часто безпідставно.

Під час обговорення «результатів» гри з'ясувалося: що на відповіді представників банку, держустанови чи освітнього закладу впливали їхні стереотипні уявлення про людину. Наприклад, що вчитель, який пересувається на інвалідному візку, не зможе тримати увагу класу й не впорається з роботою. Що дівчина-ромка – брудна й не в змозі оплатити за послуги. Що лесбійська пара не здатна виховувати дитину. А молодому темношкірому хлопцеві 18-ти років просто не знайшлося роботи.

Важливий момент – ті з волонтерів, які грали роль банкіра, директора елітної школи чи дорогої ресторації – не отримували завдання навмисно дискримінувати. Їм запропонували діяти так, як би на їхньому місці вчинили їхні «герої».

Ще одне цікаве спостереження: той, хто з учасників проявляв свою активність й був наполегливий, незалежно від того, яку уразливу групу вони представляли, змогли відстояти свої права на освіту, роботу чи відпочинок.

Організатори кампанії «Дискримінація обмежує. Протидій!» зауважують, що це всього лиш гра, однак, вона яскраво відображає ті стереотипні уявлення про різні соціальні групи, які є в нашому суспільстві. На їхнє глибоке переконання, щоб змінювати ситуацію, слід щонайменше інформувати населення про причини дискримінації, як захищати себе у разі, якщо став об'єктом дискримінації.

Представляючи кампанію «Дискримінація обмежує. Протидій!», Тетяна Печончик, голова правління Центру інформації про права людини зауважила, що дискримінація може бути з різних причин – через те, ким людина є, ким людину вважають, з ким ця людина спілкується.

Сам же перелік ознак, за якими дискримінують, невичерпний – за кольором шкіри, національністю, статтю, віком, інвалідністю, за місцем проживання, сексуальною орієнтацією, релігійними переконаннями…

Як себе захистити? Співголова Коаліції з протидії дискримінації Ірина Федорович називає кілька шляхів. Так, можна звернутися із скаргою до Офісу Уповноваженого з прав людини.

Складніший шлях – піти до суду. Щоб не лишатися сам-на-сам із проблемою, можна звернутися до громадських організацій. Є чимало організацій, які надають безоплатну правову допомогу. Зокрема, діє Фонд підтримки стратегічних судових справ при Коаліції з протидії дискримінації.

Ніхто не обіцяє, що це буде просто. Однак і мовчати – не вихід. Ситуацію можна змінювати лиш тоді, якщо знаходитимуться сміливці й терплячі, хто, найперше, прагнуть захистити свої права, переконана Ірина Федорович.

…Організатори кампанії не робили ніяких висновків. Вони лиш закликали помічати й протидіяти дискримінації. Чи багато хто з нас, може з упевненістю сказати, що не зазнавали й ніколи не зазнають дискримінації?

Інформаційна кампанія "Дискримінація обмежує. Протидій!"

Ірина Виртосу Ірина Виртосу , Центр інформації про права людини
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram