ГоловнаСвіт

Фіцо пригрозив Україні заблокувати постачання дизпалива

Глава словацького уряду зустрічався з українським послом Мирославом Кастраном.

Фіцо пригрозив Україні заблокувати постачання дизпалива
Роберт Фіцо
Фото: EPA/UPG

Прем’єр-міністр Словаччина Роберт Фіцо пригрозив Україні заблокувати постачання дизпалива.

Про це Фіцо сказав у зверненні, оприлюдненому на фейсбук-сторінці після зустрічі з українським послом, передає "Європейська правда".

До словацького прем'єра 29 липня прибув Мирослав Кастран, на зустрічі також були присутні міністр закордонних справ Словаччини Юрай Бланар і держсекретар Марек Ешток.

Фіцо вимагає від Києва відновити транзит нафти російського "Лукойлу", інакше буде відповідь.

"Якщо транзит російської нафти через Україну не буде відновлений найближчим часом, Slovnaft не продовжить постачання дизельного палива в Україну, яке покриває десяту частину українського споживання", – заявив глава словацького уряду.

Фіцо також сказав, що відновлення постачань нафти з Росії пов’язане з "технічним рішенням", але воно має відбуватися за участю кількох держав.

"Європейський Союз, якщо він хоче вийти з-під тотального впливу Сполучених Штатів, повинен буде подумати про форми співпраці з Російською Федерацією, які повинні передбачати співпрацю в галузі стратегічної сировини", – зазначив Фіцо.

  • Як відомо, російський “Лукойл” потрапив під українські санкції ще 2018 року. Але ці обмеження забороняли росіянам виводити капітал з України, брати участь у приватизації майна чи торгувати ним. 
  • У червні цього року РНБО значно розширила їх. Однак у Нафтогазі пояснили: нові обмеження не зупинили транзиту нафти. За словами голови правління Нафтогазу зазначив, що “у транзиті немає нафти «Лукойлу», але обсяги ті самі”.
  • Більше про конфлікт читайте у матеріалі “Україна не зупиняла транзиту нафти: що затіяли друзі Кремля в ЄС” на LB.ua.
  • Наразі Європейська комісія загальмувала запит Угорщини та Словаччини закликати Київ скасувати санкції проти “Лукойла”.
  • Тим часом Роберт Фіцо провів уже дві телефонні розмови з українським колегою Денисом Шмигалем.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram