ГоловнаСвіт

Через візити Орбана Єврокомісія вдалася до деяких заходів

Зокрема, скасували візит єврокомісарів до Угорщини.

Через візити Орбана Єврокомісія вдалася до деяких заходів
Урсула фон дер Ляєн

Єврокомісія пішла на вимушені кроки щодо Угорщини через останні події, які відбувається в ЄС під час головування Будапешта.

Як повідомив речник Єврокомісії Ерік Мамер у соцмережі Х, йдеться про зміни у представництві та візитах єврокомісарів.

"Президент (Урсула фон дер Ляєн) вирішила, що Європейська комісія буде представлена на рівні вищих державних службовців лише під час неформальних засідань Ради. Візит колегії (єврокомісарів - Ред.) до головуючої держави не відбудеться", - написав Мамер.

  • Як відомо, угорське головування у Раді ЄС розпочалося 1 липня і триватиме до кінця року. 1 січня 2025 року його перейме Польща.
  • Глава угорського уряду Віктор Орбан цього місяця уже встиг відвідати Москву і Китай, де говорив, зокрема, про війну в Україні, і цим викликав роздратування у ЄС.
  • Очільниця ліберальної фракції “Відновити Європу” (Renew Europe) у Європарламенті навіть закликала Європейську раду вивчити шляхи, якими можна зупинити поточне головування Угорщини в Раді ЄС.
  • У МЗС Німеччини заявили, що за кільканадцять днів головування Будапешта уже завдало шкоди.
  • Тож міністри закордонних справ деяких країн Євросоюзу шукають способів уникнути участі в саміті, який Угорщина організовує в серпні. Бажання провчити Угорщину пов'язано, зокрема, з протидією угорського уряду допомозі Україні та непогодженими з Брюсселем контактами прем'єр-міністра Віктора Орбана з Володимиром Путіним і китайським лідером Сі Цзіньпіном в межах "мирної місії".
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram