ГоловнаСвіт

Ще одна країна приєдналася до комюніке Саміту миру

Зеленський подякував Замбії за підтримку.

Ще одна країна приєдналася до комюніке Саміту миру
Учасники саміту слухають виступ президента України Володимира Зеленського
Фото: EPA/UPG

До комюніке Глобального саміту миру приєдналася ще одна країна – Замбія. Президент Володимир Зеленський подякував за підтримку зусиль для досягнення сталого, всеосяжного та справедливого миру.

Про рішення Замбії Зеленський повідомив у X. Він закликав всі миролюбні країни приєднатися до комюніке та реалізації формули миру.

"Ми цінуємо зростаючу підтримку Саміту миру та його заключного комюніке на усіх континентах, включно з Африкою. Ми цінуємо те, що Замбія разом з іншими африканськими країнами займає чітку позицію на користь Статуту ООН, миру та прогресу", – сказав український президент. 

Він вважає, що "разом ми можемо відновити мир, стабільний розвиток і взаємоповагу в міжнародних справах".

Замбія участі в Саміті миру не брала. Торік президент Замбії приїжджав до Києва у складі делегації високих представників країн Африки.

  • Глобальний саміт миру проходив 15-16 червня у Швейцарії. Це – установчий саміт, метою якого було напрацювання спільного бачення щодо встановлення справедливого миру в Україні, заснованого на міжнародному праві. У фокусі заходу було три пункти української формули миру: продовольча безпека, ядерна безпека, обмін полоненими та повернення депортованих. 
  • Зі 101 країни і організації, що брали участь, до комюніке приєдналася більшість – близько 80. Згодом Ірак і Йорданія відкликали свої підписи під комюніке. Також свій підпис відкликала Руанда. Натомість до організацій, які підписали підсумковий документ, долучився Вселенський патріархат. Також приєдналися Антигуа і Барбуда та Організація американських держав. Тривають переговори з Індією. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram