ГоловнаСвіт

Україна підписала безпекову угоду зі Швецією

Документ підписано під час візиту президента України на третій саміт Україна – Північна Європа.

Україна підписала безпекову угоду зі Швецією
Володимир Зеленський та Ульф Крістерссон
Фото: Скриншот відео

Президент Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки.

Про це повідомив Зеленський у Telegram.

Повний текст Угоди опубліковано на сайті Офісу президента України.

Швеція надасть Україні військову допомогу на загальну суму 75 мільярдів шведських крон (приблизно 6,5 мільярда євро) протягом 2024–2026 років.

Військова підтримка України охоплює також авіацію та протиповітряну оборону, бронетехніку, артилерію, посилення морської безпеки, сприяння розмінуванню та безпілотні апарати. Зокрема, країна продовжить надавати артилерійські системи Archer і бойові машини CV90, щодо яких партнери також опрацьовуватимуть можливості спільного виробництва.

Унікальною частиною угоди зі Швецією є надання спеціалізованих літаків ASC 890, а також перспектива передачі Україні літаків JAS 39 Gripen, включно з відповідним навчанням.

Швеція також підтримує вступ України до ЄС і НАТО.

Сьогодні Зеленський прибув у Швецію на третій саміт Україна – Північна Європа. Він повідомляв, що Україна підпише одразу три безпекові угоди, які зафіксують прогнозовану оборонну й іншу різнобічну підтримку на тривалий період.

  • Вчора Володимир Зеленський повідомив, що Україна вже уклала 12 безпекових угод на $23 млрд підтримки. З останніх договорів – угоди з Іспанією, Бельгією і Португалією.
  • Раніше видання Financial Times повідомило, що Зеленський і Байден можуть підписати безпекову угоду в Італії перед Самітом миру. Про точну дату підписання документа наразі невідомо.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram