ГоловнаСвіт

Столтенберг: роль НАТО в допомозі є сигналом для РФ, що союзники не залишать Україну

Столтенберг вважає, що слід переглянути обмеження щодо використання наданої Україні зброї.

Столтенберг: роль НАТО в допомозі є сигналом для РФ, що союзники не залишать Україну
Генсек НАТО Єнс Столтенберг
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що велика роль НАТО в координації військової допомоги Україні, як і багаторічні фінансові зобов'язання сигналізують Москві, що РФ не дочекається припинення підтримки з боку союзників.

Про це він сказав у четвер у Празі, виступаючи на конференції "75 років НАТО: як не збитися зі шляху?", організованій сенатом парламенту Чеської Республіки, пише Interfax-Україна. 

Генсек Альянсу констатував, що останіми місяцями були серйозні затримки в наданні військової допомоги й серйозні дефіцити у засобах протиповітряної оборони й боєприпасах. Проте зараз в Альянсі триває робота над тим, "як НАТО може відігравати більшу роль у координації забезпечення допомоги у сфері безпеки й навчання, щоб гарантувати більш надійні рамки, мінімізувати ризики, нові дефіцити й затримки в постачанні зброї, боєприпасів і навчанні українців".

Тому, за словами Столтенберга, він запропонував багаторічні зобов'язання для фінансування військової підтримки, щоб гарантувати більшу прозорість, відповідальність і передбачуваність для українців у плануванні, щоб знати, чого  можна очікувати від союзників по НАТО. 

"Такі зобов'язання допоможуть українцям захищати свою країну, але також надішлють дуже важливе послання Москві щодо того, що ми тут надовго. Важливо їм передати, що вони не зможуть нас перечекати, ми тут залишимося, і тому я вітаю той факт, що ми працюємо над тим, як посилити роль НАТО в підтримці України", – сказав Столтенберг.

Остаточне рішення буде ухвалено на саміті у Вашингтоні, але зараз Україні потрібно надати якомога більше допомоги, оскільки це "критично важливо і для українців, і для нашої безпеки".

За словами Генсека, питання використання нааного Україні озброєння є "національними рішеннями". 

Але він відзначив динаміку розвитку цієї війни, коли на початку всі бої відбувалися глибоко на українській території, але нині більшість важких боїв відбувається вздовж кордону між Росією та Україною на Харківщині.

"Ми бачимо, що росіяни можуть бути на російському боці від кордону, що майже те саме, що й на передовій, вони можуть бути там з артилерією, установками для запусків ракет, літаками, складами для боєприпасів і пального й бути в більшій безпеці, якби їх атакувала сучасна зброя, яку отримала Україна. Тому я вважаю, що настав час розглянути деякі з цих обмежень, щоб українці могли захищати себе. Ми маємо пам'ятати, що це таке – це війна агресії, війна, яку обрала Москва проти України. Росія напала на Україну, і в неї, відповідно до міжнародного права, є право себе захищати", – сказав Столтенберг.

Що відбувається із дозволами

  • Нещодавно генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вже закликав союзників, які постачають зброю Україні, скасувати заборону на її використання для ураження військових об'єктів у Росії.
  • Італійські урядовці виступили проти ідеї Столтенберга. Проти виступив і канцлер Німеччини Олаф Шольц.
  • Данія дозволятиме застосовувати надані нею винищувачі F-16 для завдання ударів по військових цілях на території Росії. Таке ж рішення озвучила і Бельгія, проте уточнила, що Київ має використовувати лише на власній території.
  • Норвегія підтримала право України використовувати західну зброю для атак по території Росії.
  • Президент Франції Еммануель Макрон виступив на підтримку ініціативи Столтенберга. Міністр оборони Швеції та глави МЗС Фінляндії і Канади теж висловилися за дозвіл для України використовувати їхню зброю проти цілей у Росії, а керівник МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що Захід повинен припинити постійно обмежувати себе у своїй підтримці Україні і дозволити завдавати ударів по військових цілях в Росії.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram