ГоловнаСвіт

Іспанський конгрес остаточно схвалив амністію для каталонських сепаратистів

Закон, як очікується, створить основу для другого терміну прем’єр-міністра Педро Санчеса та дозволить повернутися додому лідеру сепаратистів Карлесу Пучдемону.

Іспанський конгрес остаточно схвалив амністію для каталонських сепаратистів
Карлес Пучдемон
Фото: EPA/UPG

Конгрес Іспанії сьогодні скасував вето верхньої палати, остаточно схваливши спірну амністію для каталонських сепаратистів, пише Reuters.

Закон, як очікується, створить основу для другого терміну прем’єр-міністра Педро Санчеса та дозволить повернутися до країни вигнаному лідеру прихильників незалежності Карлесу Пучдемону.

Законопроєкт, схвалений 177-172 голосами, стане законом після публікації в офіційному віснику вже сьогодні. Тоді суди матимуть до двох місяців, щоб застосувати його. Закон має аналювати юридичні записи сотень чиновників і активістів, причетних до спроби відділення Каталонії з 2011 року.

Законопроєкт викликав масові протести протягом останніх кількох місяців, обуривши деяких суддів і консервативну опозицію, яка планує оскаржити його в судах.

Згідно з опитуванням газети El Mundo в березні, 62% респондентів у всій Іспанії відхилили амністію. Тільки в регіоні Каталонії більшість виборців ‒ 48% ‒ підтримали її.

Санчес висунув пропозицію про амністію минулого року в обмін на підтримку в парламенті від двох каталонських сепаратистських партій ‒ Junts та Республіканської партії Каталонії ‒ щоб залишитися на посаді прем'єр-міністра після нерезультативних виборів.

Очільник уряду стверджував, що амністія принесе примирення з північно-східним регіоном через сім років після того, як його незаконний референдум і одностороннє проголошення незалежності спровокували найгіршу політичну кризу в Іспанії за понад 30 років.

Підхід Санчеса був значною мірою виправданий на початку цього місяця, коли його Соціалістична партія виграла регіональні вибори в Каталонії, а сепаратисти втратили свою давню парламентську більшість. Соціалісти сподіваються, що амністія допоможе зміцнити їхній альянс із невеликими партіями, на які вони покладаються для ухвалення законодавства в національному парламенті.

Лідер Junts Пучдемон, який втік до Бельгії після того, як очолив невдалу спробу незалежності в 2017 році, буде найбільшим бенефіціаром амністії. Іспанський ордер на арешт мають скасувати.

Пучдемон, який був другим за популярністю кандидатом на виборах у Каталонії, заявив, що повернеться до Іспанії в день, коли парламент збереться для обрання нового президента провінції, але дата ще не призначена, оскільки жодна партія не здобула абсолютної більшості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram