ГоловнаСвіт

Данія оголосила про новий пакет допомоги Україні на майже 300 млн євро

Частина коштів піде на інвестування оборонної промисловості України.

Данія оголосила про новий пакет допомоги Україні на майже 300 млн євро
Прапор Данії
Фото: radatv

Уряд Данії оголосив про надання Україні нового, сімнадцятого пакета військової допомоги розміром майже 300 мільйонів євро. Частина грошей піде на інвестування української "оборонки". Також кошти спрямують на закупівлю боєприпасів, безпілотників та компонентів ракет. 

Про це йдеться у повідомленні Міноборони Данії.

"Інвестиції в українську оборонну промисловість для закупівлі та передачі зброї і боєприпасів, безпілотних літальних апаратів та виробництва ракетних компонентів у співпраці з Нідерландами та Чехією, а також значна морська допомога. Це основні елементи 17 пакету допомоги. Загальна вартість пакету становить приблизно 2,2 мільярда датських крон (близько 295 млн євро – авт.)", – йдеться у заяві. 

На інвестиції в українську оборонну промисловість передбачено 200 млн данських крон (близько 26,8 млн євро).

"Останнім пакетом допомоги Данія підкреслює свою беззастережну підтримку боротьби за свободу України. 17-й пакет зосереджений на збільшенні оборонно-промислової співпраці з Україною, яка відбувається на тлі зростаючої потреби у зміцненні та розбудові українського виробництва артилерійських знарядь, ракет і безпілотників", – прокоментував допомогу міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен.

Він зазначив, що у березні відвідав декілька українських підприємств оборонної промисловості в Києві, і стало зрозуміло, що існує великий потенціал для майбутньої співпраці.

"Ситуація в Україні критична. Завдяки новому пакету ми надаємо Україні більше військової підтримки, якої вони потребують зараз і тут. При цьому ми створюємо можливість прямих інвестицій. Це нова ініціатива, яка, сподіваюся, може надихнути інші країни зробити те ж саме, щоб сама Україна могла виробляти більше військового обладнання, яке їй так необхідно", – додав міністр закордонних справ країни Ларс Льокке Расмуссен.

Як і попередні пакети допомоги, цей передбачає укладення низки різних угод з членами Альянсу як щодо закупівель, так і щодо пожертв з боку оборонних підприємств країн-членів НАТО. Частину обладнання постачатимуть данські компанії.

  • На початку квітня Данія виділила 5,8 млн євро для відновлення української енергетичної системи. Рішення зумовлене нещодавніими російськими атаками на інфраструктуру України.
  • У лютому країна погодила пакет військової допомоги Україні на 1,7 млрд крон (247,40 млн доларів).
  • Перед тим у Данії заявили, що готові передати Україні всю свою артилерію. Також там закликали інші європейські держави передати збройним силам України боєприпаси та системи ППО.
  • Крім того, у Данії завершують тренування українські пілоти на винищувачі F-16 і Міноборони країни заявило, що Україна отримає перші данські F-16 цього літа. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram