ГоловнаСвіт

Трамп "заохочуватиме" Росію атакувати будь-кого з союзників США по НАТО, – The Guardian

За словами Трампа, США під його керівництвом не будуть захищати жодну країну, яка є "злочинцем".

Трамп "заохочуватиме" Росію атакувати будь-кого з союзників США по НАТО, – The Guardian
Дональд Трамп прибуває виступає промовою після перемоги на праймеріз у Нью-Гемпширі, 23 січня 2024 рa
Фото: EPA/UPG

Експрезидент США, який прагне повернутися на другий термін у Білий дім, Дональд Трамп заявив, що "заохочуватиме" Росію атакувати будь-кого з союзників США по НАТО, які, на його думку, не виконали свої фінансові зобов'язання, пише The Guardian.

Ймовірний кандидант на пост президента США Дональд Трамп заявив, що "заохочуватиме" Росію атакувати будь-якого із союзників США по НАТО, які, на його думку, не виконали своїх фінансових зобов’язань.

У Білому домі назвали ці заяви "жахливими та безглуздими". Трамп зробив цю заяву в суботу під час передвиборчого мітингу в Конвеї, штат Південна Кароліна, напередодні первинних виборів президента від Республіканської партії штату 24 лютого.

Колишній президент висловив побоювання щодо допомоги Україні, оскільки вона захищається від вторгнення, розпочатого Росією в лютому 2022 року, а також щодо існування НАТО, альянсу з 31 країни, який США зобов’язалися захищати, коли це необхідно.

У суботу Трамп заявив, що під час якоїсь зустрічі в НАТО він сказав іншому главі держави, що США під його керівництвом не будуть захищати жодну країну, яка є "злочинцем".

"Один з президентів великої країни встав і сказав: "Ну, сер, якщо ми не заплатимо, і на нас нападе Росія, ви нас захистите?" "Я сказав: "Ви не заплатили, ви заборгували?".

"Ні, я б не захищав вас. Насправді я б заохотив їх робити все, що їм заманеться. Ви повинні заплатити. Ви повинні платити за рахунками", – сказав Трамп.

Речник Білого дому Ендрю Бейтс, відповідаючи на запитання про коментарі Трампа, сказав, що "заохочення вторгнень наших найближчих союзників з боку вбивчих режимів є жахливим і безпідставним — і це ставить під загрозу національну безпеку США, глобальну стабільність і нашу економіку".

У 2014 році, після анексії Росією українського Кримського півострова, країни НАТО домовилися припинити скорочення витрат, які вони здійснили після холодної війни, і перейти до виділення 2% свого ВВП на оборону до 2024 року.

Під час своєї передвиборчої кампанії 2016 року Трамп занепокоїв західних союзників, попередивши, що Сполучені Штати під його керівництвом можуть відмовитися від своїх договірних зобов'язань перед НАТО і стануть на захист лише тих країн, які виконають встановлений альянсом показник у 2%.

Станом на 2022 рік, за даними НАТО, сім з 31 країни-члена Альянсу виконували це зобов'язання - порівняно з трьома у 2014 році. Вторгнення Росії в Україну у 2022 році призвело до збільшення військових витрат деяких членів НАТО.

Трамп і війна в Україні

  • У промові після своєї перемоги на кокусі республіканців в Айові цього тижня Трамп заявив, що "Росія не напала б", якби він був у Білому домі, оскільки він і Путін "дуже добре ладнають".
  • Торік Зеленський говорив, що Трампу треба дати можливість показати, які кроки його мирної формули. На запитання про те, чи хотів би Президент України сісти і поговорити з Трампом, Зеленський відповів ствердно. Він також сказав, що готовий обговорити з експрезидентом США його мирний план, але здати Крим і Донбас – це не план.
  • Трамп уже не вперше піднімає тему закінчення війни в Україні, але далі розмов його дії не пішли. Раніше Трамп говорив, що може "за 24 години зупинити війну". Конкретних планів він не озвучив. При цьому політик відмовився бажати перемоги Україні.
  • У грудні Трамп у своєму Різдвяному привітанні в мережі Truth Social побажав неназваним "головорізам всередині країни "гнити в пеклі разом зі своєю Україною/Росією, Ізраїлем/Іраном" та іншими "проблемами", до яких він включив також електромобілі.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram