ГоловнаСвіт

Медведєв заявив про нову зброю на Курилах, на почуття японців Москві наплювати

Це не “спірні території”, а Росія, заявив колишній президент країни-агресора.

Медведєв заявив про нову зброю на Курилах, на почуття японців Москві наплювати
Дмитро Медведєв на Курильських островах, 2010 рік
Фото: EPA/UPG

Росія планує розгорнути нову зброю на Курильських островах, які перебувають у центрі десятирічної територіальної суперечки з Японією, пише Bloomberg.

Колишній президент РФ Дмитро Медведєв, який є нинішнім заступником голови Ради безпеки країни, заявив на соціальній платформі X, що стратегічна роль Курильських островів зростатиме, “включно з розміщенням там нової зброї”.

“Нам наплювати на “почуття японців” щодо так званих “північних територій”. Це не “спірні території”, а Росія”, − написав він.

Радянський Союз захопив чотири острови, відомі як Північні території Японії, наприкінці Другої світової війни. Суперечка не дозволила сторонам укласти мирний договір для офіційного припинення війни.

Президент Росії Володимир Путін і покійний колишній лідер Японії Сіндзо Абе зустрічалися 25 разів до відставки останнього з посади прем’єр-міністра в 2020 році, щоб спробувати досягти угоди щодо островів, але безрезультатно.

Останніми роками Москва збудувала на Курилах військові об'єкти. 

Коментарі Медведєва прозвучали у відповідь на висловлювання прем'єр-міністра Японії Фуміо Кісіди про те, що його країна, як і раніше, прихильна до вирішення територіальної суперечки та укладання мирного договору з Москвою.

Після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Медведєв, якого колись вважали ліберальнішим російським політиком, публічно пригрозив, що Росія готова вступити у війну з НАТО і може використовувати в бою ядерну зброю.

Що було раніше

  • Токіо стверджує, що Радянський Союз незаконно захопив чотири острови − Ітуруп, Кунашир, Шикотан і групу островів Хабомаї − незабаром після капітуляції Японії під час Другої світової війни 15 серпня 1945 року. За версією Москви, вони потрапили під її контроль законно.
  • Ці чотири острови називаються Північними територіями в Японії та Південними Курилами в Росії.
  • Двосторонні переговори щодо територіальної суперечки та мирного договору були припинені, коли Токіо запровадило економічні санкції проти Москви після її вторгнення в Україну в лютому 2022 року.
  • На початку березня 2022 року прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда нагадав Росії, що чотири південні острови архіпелагу Курил є споконвічними землями Японії.
  • Пізніше РФ почала військові навчання на Курильських островах.
  • У квітні 2022-го Японія вперше з 2003 року офіційно назвала Курили незаконно окупованими Росією.
  • На початку вересня 2022-го Росія скасувала угоду з Японією про безвізовий в’їзд на Південні Курили. 
  • У жовтні 2023-го Японія подала Москві жорсткий протест через порушення повітряного простору країни. Російський гелікоптер помітили над водами півострова Немуро на сході острова Хоккайдо.
  • Цього року у січні президент Росії Володимир Путін пообіцяв відвідати Курильські острови.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram