ГоловнаСвіт

Росія створює “Африканський корпус”, щоб замінити вагнерівців на континенті, − Bloomberg

Кремль намагається відновити у регіоні вплив часів холодної війни на континенті і отримати контроль над бізнес-імперією вагнерівців.

Росія створює “Африканський корпус”, щоб замінити вагнерівців на континенті, − Bloomberg
Найманець "Вагнера" у Центральноафриканській Республіці, осінь 2022 року
Фото: змі РФ

Росія, намагаючись розширити свій вплив в Африці, набирає збройні сили, щоб замінити найманців ПВК “Вагнер” на всьому континенті, пише Bloomberg.

“Африканський корпус” (таку ж назву мав експедиційний корпус Вермахту в період Другої світової війни) посилить військову присутність Росії через мережу баз, контрольованих Міністерством оборони.

Видання зазначає, що Москва хоче відродити вплив часів холодної війни на континенті в період різкого зниження впливу Заходу. Це також дозволить Кремлю консолідувати контроль над бізнес-мережею вагнерівців в Африці, включно з потенційно прибутковими гірничодобувними інтересами.

Дж. Пітер Фам, колишній спеціальний посланник США в Сахелі зазначив, що реалізація такої стратегії, особливо з виходом Франції з регіону, може стати значущим і потенційно тривалим зрушенням у геополітичних і дипломатичних позиціях. 

Французькі війська, які боролися з повстанцями в Сахелі, залишили Малі та Буркіна-Фасо після того, як військові усунули цивільний уряд країн і стали ближчими Росії.

“Африканський корпус” планує залучити новобранців і колишніх бійців, загалом до 20 тисяч солдатів, повідомило джерело у Міноборони. До середини року Москва хоче розгорнути війська у щонайменше п’яти країнах, дружніх Кремлю, − Буркіна-Фасо, Лівії, Малі, Центральноафриканській Республіці і Нігер. 

Водночас на піку африканські операції “Вагнер” налічував щонайбільше кілька тисяч військовослужбовців. Окрім того, Москва цьогоріч ще намагається залучити щонайменше 250 000 військових для війни в Україні.

Минулої середи близько 100 російських військових прибули до Буркіна-Фасо для захисту капітана Ібрагіма Траоре − солдата, який захопив владу унаслідок військового перевороту 2022 року.

У майбутньому РФ має на меті побудувати регіональну штаб-квартиру у ЦАР, де протягом останніх шести років “Вагнер” вів жорстоку кампанію від імені президента, і долучився до апарату національної безпеки в обмін на діаманти та золото. Кількість російських військових у ЦАР подвоїлася до майже 2000 осіб з вересня.

Bloomberg водночас зазначає, що перехід до офіційної військової кампанії зруйнує “формальні відносини” щодо операцій Вагнера, які “давали Кремлю правдоподібне заперечення звинувачень ООН у військових злочинах в Африці, які були висунуті проти групи найманців”.

РФ і регіон Сахель

Москва скористалася дестабілізацією в Західній Африці, спричиненою військовими переворотами та ісламістськими повстаннями в Малі, Нігері та Буркіна-Фасо, посиленими народним невдоволенням колишньої колоніальної держави Францією та очевидним втручанням Заходу.

У вересні три країни регіону Сахель та Росія підписали договір про взаємну оборону. Минулого тижня військовий лідер сусіднього з Нігером Чаду, який зараз вважається останнім бастіоном західного впливу у регіоні, зустрівся з Путіним у Москві, щоб обговорити співпрацю у сфері безпеки.

Головний чиновник Державного департаменту США в Африці Моллі Фі висловила стурбованість тим, що Росії вдасться укласти угоду щодо військової присутності в Нігері, де США мають велику базу безпілотників. Торік нова армійська хунта країни також вигнала французькі війська та фактично змусила закрити посольство Франції.

У листопаді армія Малі за допомогою російських бойовиків відбила стратегічно важливе північне місто Кідаль, яке понад 10 років утримували повстанці-сепаратисти. 

Очікується, що разом з підтримкою режимів “Африканський корпус” збереже фокус Вагнера на видобутку сировинних ресурсів для фінансування війни в Україні. 

“Поки що це може бути ребрендинг, але це вже відмінний результат для росіян. Несподівано вони відходять від Вагнера, для стримування якого Захід доклав багато зусиль − з'явилися нові щупальця гідри, і тепер вона називається “Африканським корпусом””, − зазначив Лу Осборн − аналітик All Eyes on Wagner, консорціуму, який відстежує діяльність групи та її наступника.

  • Раніше у Головному управлінні розвідки Міноборони повідомили, що Росія формує загони так званих "військових інструкторів" для подальшої відправки на територію країн Африки.
  • У грудні  Центр національного спротиву повідомляв, що росіяни готують експедицію в Африку, щоб шукати найманців для війни проти України.  Загарбники готують для цього експедицію в Буркіну-Фасо.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram