ГоловнаСвіт

​Франція виготовить для України 78 гаубиць "Цезар", – міністр оборони (ДОПОВНЕНО)

Париж також постачатиме більше артилерійських снарядів Україні.

​Франція виготовить для України 78 гаубиць "Цезар", – міністр оборони (ДОПОВНЕНО)
Себастьєн Лекорню
Фото: ОПУ

Франція виготовить 78 гаубиць Ceasar для України.

Про це заявив французький міністр оборони Себастьян Лекорню, повідомляє Radio France.

За словами міністра, на початку повномасштабного вторгнення Франція передала Україні 30 САУ Caesar, найближчим часом Сили оборони України отримають ще шість «Цезарів» «найближчими тижнями» і 72 – до початку 2025 року. 

«Тобто загалом 78 за понад рік», заявив – заявив Себастьєн Лекорню. 

Фото: Головнокомандувач ЗСУ

Він високо оцінив зусилля компанії Nexter, яка виробляє Caesar: «Раніше на виробництво однієї САУ йшло 30 місяців, зараз ми скоротили цей час до 15 місяців. Це плід праці робітників, техніків та інженерів, які працюють у три зміни, яким я віддаю належне».

«Франція дає чудовий приклад лідерства у важливому для нас питанні – артилерії, – зазначив надзвичайний і повноважний посол України у Франції Вадим Омельченко. – До артилерійської коаліції залучені 23 країни, Євросоюз, НАТО. Важливою є участь США. Франція дає технології, виробляє, постачає, забезпечує ремонти . Просто зараз тривають робочі сесії, на яких вирішують, хто який шмат роботи на себе візьме: яка країна даватиме фінансування, яка – додаткове обладнання, матеріали тощо. Мета – поставити Україні у 2024 році 72 нових «Цезарі». Для цього компанія Nexter має утричі збільшити потужності виробництва та удвічі скоротити терміни виробництва. Не сумніваюсь це буде зроблено. Цей внесок у нашу спільну перемогу є не останнім, але дуже важливим». 

Франція також постачатиме Україні більше артилерійських снарядів, пообіцяв міністр.

«У період з лютого 2022 року по квітень 2023 року ми постачали тисячу снарядів щомісяця. З лютого минулого року – 2 тисячі снарядів на місяць, а з цього місяця [січня] – 3 тисячі снарядів на місяць, – зазначив міністр. – Ми в процесі формування запасів пороху. Ми переробляємо порох з боєприпасів, які не були використані».

З одного мільйона боєприпасів, обіцяних Європейським Союзом до весни 2024 року, було поставлено лише 300 000, що набагато менше, ніж потрібно Україні, зазначив у середу голова Комітету закордонних справ і оборони Сенату США, який відвідав Київ у грудні.

Себастьєн Лекорню також відкинув звинувачення Франції у тому, що вона робить недостатньо для України. Згідно з парламентським звітом, опублікованим у листопаді, військова допомога Франції Україні з 24 лютого 2022 року склала 3,2 мільярда євро. Міністр запевнив, що «Франція пишається тим, що все обіцяне виконується, і все, що виконується, працює», що стосується озброєнь.

Коментуючи ситуацію на фронті міністр оборони Франції заявив, що «фронт заспокоюється», проте Москва «не виграє цю війну». 

«Росіяни не повернули собі ініціативу», – заявив він, оцінивши, що російські здобутки обмежуються «двома кілометрами, захопленими тут і відібраними там». 

«Контрнаступ (Збройних Сил України, – LB.ua) не спрацював так, як ми хотіли б, але це не дає Путіну переваги», – додав міністр, вітаючи мужність українців у війні.

Крім того, днями президент Франції Емманюель Макрон оголосив про плани поставити в Україну нову партію з близько 40 крилатих ракет великої дальності SCALP, а також "кілька сотень" бомб. Макрон також заявив, що не можна дозволити Росії перемогти Україну, інакше безпека Європи опиниться під загрозою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram