ГоловнаСвіт

Ірландія планує надавати державне житло новим українським біженцям лише на три місяці, - ЗМІ країни

У перспективі - скорочення соціальної допомоги.

Ірландія планує надавати державне житло новим українським біженцям лише на три місяці, - ЗМІ країни
Фото ілюстративне
Фото: EPA/UPG

Ірландія працює над новою політикою щодо українських біженців - їм можуть запропонувати державне житло лише на три місяці, повідомляє The Irish Examiner.

Це нововведення стосуватиметься новоприбулих осіб. Відповідну пропозицію маю представити незабаром ірландському урядові.

Якщо ці зміни стануть чинними, українцям доведеться шукати житло у приватному секторі, або оселятися в помешканнях, яка перебуває в заставі домовласників.

Джерело видання в уряді повідомило, що рішення про обмеження часу проживання було зроблено для того, щоб привести пропозицію Ірландії у відповідність до пропозицій інших країн ЄС.

Наприклад, у Чехії українські біженці мають право на проживання у державному житлі максимум на 150 днів. У Польщі ті, хто провів у помешканні понад 120 днів, мають сплатити 50% вартості, а за 180 днів ця сума зростає до 75%.

Уряд Ірландії також має розглянути можливість скорочення соціальної допомоги, яку виплачують українцям, але наразі це станеться не скоро.

Станом на 5 жовтня 40995 дорослих отримували виплати від держави. Допомога на дитину виплачувалася 20 414 особам. 

До Ірландії прибули майже 97 тисяч українців, понад 73 тисячі отримали державне житло вартістю 1,5 мільярда євро на рік. Наразі до 200 людей прибувають до країни щодня.

Нагадаємо, торік Ірландія зупинила безвізовий режим для біженців з більшості країн Європи, щоб звільнити більше місць для українців. Згодом країна заявила, що не зможе надалі розселяти за свій рахунок українців, які прибувають з домашніми тваринами.

У 2022-му, рятуючись від російської агресії, до Ірландії приїхали понад 65 тисяч українців

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram